По морето: Без наеми за капанчетата на север, на юг ги договарят

По морето: Без наеми за капанчетата на север, на юг ги договарят

Наемите за търговците в курортите по морето на юг все още се договарят, а на север в курорти като „Албена“ например няма да плащат такса, както беше и миналото лято.

Голяма част от наемателите в “Албена“ не плащат никакъв наем за този сезон заради продължаваща вече втора година пандемия. Миналата година изпълнителният директор на курорта Красимир Станев обяви, че тези наематели, които са внесли предварително цялата сума от наема по договор, през 2021 година няма да плащат нищо – тоест сключените предварителни договори се считат за две години. За останалите ще се предлага бонус схемата „такса за 2 години, колкото за една“.

На практика 4 дни преди старта на сезона в „Слънчев бряг“ абсолютно неясен остава въпросът с размера на наемите и цените на услугите в курорта. Изпълнителният директор на дружеството Златко Димитров заяви, че

засега не може да назове конкретни цифри

но миналогодишните намаления няма да са валидни това лято.

„Всичко зависи от това как ще тръгне сезонът, ще има ли туристи или не. Бордът на директорите ще взема решения, съгласувани с Министерството на туризма“, заяви Димитров.

През миналия сезон „Слънчев бряг“ намали драстично всички цени за ползване на инфраструктурата и услуги в курорта, за да облекчи бизнеса в коронакризата. Освен това беше намален и периодът на активния сезон с цял месец – от 1.07.2020 до 30.09.2020 г. Облекченията обхванаха почти всички сфери, а цените към бизнеса бяха намалени с до 50%.

Така например, ако през сезон 2019 един кв.м тротоарно право се отдаваше на цена от 525 лв. с ДДС, то след намалението за сезон 2020 цената беше 275 лв. с ДДС. Наемите на временни обекти в комплекса също паднаха с около 30%, а паркирането в синя зона в комплекса за туристи и гости се намали от 2 лв. с ДДС на час на 1 лв. с ДДС на час без ограничения в престоя. Същата, по-ниска цена беше въведена и за платено почасово паркиране на паркингите „Фрегата“ и „Арда“, стопанисвани от „Слънчев бряг“ АД.

Това лято обаче миналогодишните облекчения отпадат и се започва предоговаряне с наемателите, което

тръгва от нивата, валидни за 2019 г.

Дали ще има отстъпки, или напротив – цените ще се повишат, засега от дружеството запазват мълчание.

„Преговаряме с отделните наематели в зависимост със спецификата на техния бизнес“, лаконично обявиха от пресцентъра на „Слънчев бряг“ АД.

Най-големият ни морски курорт усилено се готви за туристическия сезон. До две седмици всички ремонти по хотелите и инфраструктурата трябва да приключат, обявиха от комплекса. Заедно с подготовката за сезона започна и масова ваксинация на всички, които ще работят в най-големия ни морски курорт през лятото.

„Над 80 хотела в „Слънчев бряг“ до момента са заявили желание и изготвили списъци на персонал за ваксинация. Вече има и няколко хотела, членове на сдружението, които са ваксинирали служителите си 100%, както мениджърски екипи, така и заетите на всички нива“, съобщи Теодор Пастармаджиев, член на УС на Съюз на собствениците „Слънчев бряг“.

От ръководството на „Слънчев бряг“ АД обявиха, че оказват съдействие по осъществяване на логистиката по масовата ваксинация на заетите в хотелиерство и ресторантьорство. Дружеството бе домакин на среща между ръководството на РЗИ Бургас в лицето на д-р Георги Паздеров и членове на Съюза на собствениците „Слънчев бряг“. От нея стана ясно, че е осигурен зелен коридор за ваксинации в „Слънчев бряг“ във viva clinic всеки ден от 8:00 ч. без събота и неделя. Всички одобрени ваксини са налични и всеки желаещ има свободен избор на вид ваксина. „До момента не сме регистрирали нито една алергична реакция след поставени няколко хиляди дози ваксини“, коментира д-р Станко Чобанов, директор на viva clinic и добави, че голяма част от местното население вече е ваксинирано срещу COVID-19.

Осигурена е възможност за мобилни екипи за ваксинация

които да посещават хотели и други обекти при заявка в РЗИ Бургас, както и възможност за ваксинация на чужденци, наети в туристическия бранш, само срещу представяне на документ за самоличност.

От 1 юни 2021 г. започват да действат режимите и условията, които са необходими за безпроблемното протичане на летен туристически сезон 2021. Контролен режим на достъп, който се супервизира чрез девет броя КПП, както и от мобилни патрули. Паркирането в синя зона в комплекса също ще се заплаща след 1 юни 2021 г. на цена 2 лв. на час. От това лято паркоместата в синята зона са увеличени на 1100, със 100 нови места.

Работата по обновяване на инфраструктурата в момента включва частична подмяна на настилката на Централната алея, както и във вътрешността на комплекса, нови тротоари и подновяване на асфалтова настилка на улици. В това число и разширяването на улицата и изграждане на нов тротоар между хотел iHotel и хотел Platinum. Както всяка година, продължават дейностите по поддръжка и озеленяване на градинки и зелени площи, дезинфекция и пръскане срещу комари и насекоми.