Почитаме пророк Даниил! Не го докосват дори гладните лъвове

Почитаме пророк Даниил! Не го докосват дори гладните лъвове

На 3-ти август православната църква почита пророк Даниил (по стар стил). Легендата разказва, че Даниил е бил знатен евреин във Вавилон.

Даниил e четвъртият от големите пророци – Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил, произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във Вавилон заедно с други пленени юдеи. Даниил е известен е с това, че разтълкувал сънищата на вавилонския цар Навуходоносор II, след което бил помилван. При възкачването на Дарий на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята.

Една от легендите разказва, че по време на вавилонския плен, заради вярата си в Бога, пророк Данаил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. Но тогава се случило чудо – въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк.

Историята на неговия живот и на делата му е описана от самия него в свещената книга с неговото име Книга на пророк Даниил

Тя е една от пророческите книги в Библията (в Стария завет).  Книгата на пророк Даниил служи на първите църковни отци и християни да аргументират свидетелството си.

По време на религиозното пробуждане през 20ти век книгата на Даниил вдъхновява и заема водещо място.

Пророк Даниил се почита и на 17 декември.