НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Почивките след коронавируса – без претъпкани плажове, басейни и полети

Претъпкани басейни, плажове, автобуси и омразното средно място в самолетите може и скоро да бъдат просто спомени от миналото. Туристическата индустрия в Европа, а и не само, трябва да се адаптира към ваканциите в света след коронавируса.

Гръцкият туристически министър заяви, че пътуванията ще се осъществяват при „специфични нови правила“. Хари Теохарис се подготвя да представи пакета мерки, които трябва да спасят сектора.

Икономиката на Гърция е пряко зависима от туризма и според Теохарис пътуванията тази година може да се осъществят само при строги правила. „Трябва да имаме нови правила за хотелите, плажовете, басейните, закуските, автобусите“, казва той.

Как ще работят регулациите и какви точно ще бъдат те в Европа ще бъде фокус на разговор между министрите на туризма в ЕС.

Мерки за сигурност и здравопазване, включително сертификати за COVID-19 са в дневния ред за обсъждане. Ще се обсъжда дори възможността пътниците да минават през кръвни тестове и измерване на температурата преди полета.

„Ще настоявам за постигане на споразумение за общ набор от правила на ЕС“, заяви Теохарис пред Guardian.

„Имаме нужда от тях, ако искаме да започнем да подновим пътуванията на хората от една страна в друга по път, въздух или море. Това ще са временни правила, които трябва да имат икономически смисъл. Ако например трябва да летите само с 10 души в самолет, за да се счита за безопасно, тогава очевидно няма да има полет “, каза той.

Световният туризъм е сред най-тежко засегнатите сектори от кризата с коронавируса. Той се отразява на живота на около 75 млн. души, заети в индустрия, която в момента е почти изцяло спряла, заради забраните за пътуване и затворените граници.

В Гърция туристическия сектор представлява 20% от БВП и осигурява едно от всеки пет работни места. Очаква се гръцката икономика да поеме поредния тежък удар – свиване с цели 10% и то точно в момент, когато излизаше от най-тежката си икономическа криза.

Теохарис, който зае поста миналия юли, прогнозира, че страната му може да приеме тази година по-малко от 1/3 от миналогодишния обем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *