Почивката на север с 10 лева отгоре, отдихът за двама излиза хилядарка

Почивката на север с 10 лева отгоре, отдихът за двама излиза хилядарка

Ваканцията на северното крайбрежие излиза по-скъпо от тази на южното, пише „Телеграф“. Причината е, че нощувките в къщите за гости и малките семейни хотели в селищата на север са с 5-10 лева по-високи от тези в населените места на юг.

Така например в Крапец най-евтината нощувка излиза 20 лева в слабия сезон, а през юли и август цената се вдига на 30 лева на човек. За сравнение в Синеморец може да се намери легло в тройна стая на цени от 11 до 25 лева на нощ. 55 лева излиза пък тройна стая в силните месеци в къща на 50 метра от плажа в Синеморец. В Крапец за тройна стая, в която има двойно и едно единично легло, ще броите между 60 и 95 лева.

Нощувки

В същото време цените на нощувките в големите курортни комплекси на север като Златни пясъци и на юг като Слънчев бряг са почти идентични. Например за двойна стая или студио в Слънчев бряг ще са ви нужни от 60 до 90 лв. на вечер, толкова излиза и нощувката в тризвезден хотел на Златни пясъци. Разлика обаче има в таксата за ползване на чадъри и шезлонги. Така в Слънчев бряг на ден трябва да плащате за сянка от 4,50 до 5 лева в зависимост от плажа, а на Златни пясъци цената е 6 лева. Освен това поне десетина плажа с безплатна сянка ще има това лято по Южното Черноморие.

С гратис чадър и шезлонг са Северната и Централната ивица в Бургас, Обзор-мотел, къмпинг „Нестинарка“ край Царево, Централният плаж в Приморско и Централният в Царево, както и плажът на устието на река Велека. Ивиците в Ахелой и Атанасовска коса край Бургас също ще са безплатни. Всички останали ще са на двойно намалени цени в сравнение с лято 2019 и ще предложат миналогодишните оферти.

Сянка

Сянката на плажа в Албена струва само 1 лев. Хотелите в комплекса обаче предлагат предимно пакети с изхранване на база ол инклузив. В 3-звездните цената е от 120 до 130 лева на ден на човек. Пълен пансион в 5-звездни е около 230 лева на човек на ден, 180 лева е полупансион. Нощувка със закуска в студио де лукс струва 90 лв. на човек.

Цените на хотелите с 2 звезди в Балчик са от 40 до 60 лева за двойна стая с нощувка със закуска. 3-звездните пък струват от 55 до 70 лв., а тези с 4 звезди са от 85 до 120 лева в зависимост от това на колко метра от морето се намира хотелът. Тези цени са валидни до 1 юли, след това скачат с 10 процента.

Транспорт

Ваканцията във варненските курорти излиза по-солено за жителите на столицата. Причината е, че разходите за транспорт са по-високи, а и времето за пътуване е повече до северното крайбрежие. Ако софиянци пътуват за 3-4 часа до Бургас, то до Варна са необходими поне 5 часа. Освен това за гориво от София до Златни пясъци ще отидат 140 лева, а до Слънчев бряг и обратно към столицата са необходими 130 лева. Като цяло за седмична ваканция на софиянци на юг ще са необходими около 940 лева, което включва нощувки, храна, транспорт и ползване на чадъри на плажа. За сравнение на север това удоволствие за столичани ще струва над 1000 лева.

Бира с цаца

Между 5 и 10 лева излиза порция с цаца и бира. Цените в ресторантите и капанчета на плажа са като миналата година. Едно кафе може да се изпие за 2 лева, но може да струва и 5 лева в квалитетно заведение в Балчик. Цената на бирата варира от 2,50 до 5 лева, а порция пържена цаца – от 2 до 5 лева. Пърженият сафрид се движи от 6 до 8 лева, а пържола с гарнитура – 12-13 лева. Пържените картофи са по 3-4 лева порцията, рибената чорба – 3-4 лева. Една нормална вечеря за двама на брега на морето в Балчик с бутилка вино среден клас излиза около 60 лева.

Сходни са цените и на крайбрежната алея във Варна. Традиционно в капанчетата по брега порция цаца струва 3,50 лева. Сафрид на скара пък се продава по 10 лева, а пърженият струва 8 лв. Барбунът, калмарите и други морски дарове вървят от 6 до 10 лева порцията. Най-скъп е калканът, който се предлага от 30 лева нагоре. Около 3,50 лева струва и рибената чорба.

Плуването с делфин поскъпна двойно

Двойно е поскъпнало плуването с делфин. Уникалното изживяване се предлага у нас срещу 200 лв. единствено в Делфинариума във Варна и се радва на огромен интерес от страна на българи и чужденци. Малко по-евтино броят мераклиите да се гмуркат до потънали кораби. За начинаещи в Шкорпиловци се предлага гмуркането на малки дълбочини за 35-40 минути срещу 50 до 70 лв. и с клип за спомен.

Ден в аквапарк – колкото нощувката

Аквапаркът в Албена е най-голямата водна атракция по добруджанското море. Целодневен пакет за уикенда за възрастни е 39 лв. на човек, колкото струва и нощувка в курорта. За деца от 91 до 120 см е 18 лв. ​Най-евтината атракция на плажа във Варна е водната пързалка. Само 2 лв. е билетчето за спускане. На градския плаж разходка с водно колело излиза 5 лв. за час, докато по курортите същото удоволствие излиза двойно. Разходка с лодка по река Камчия за четирима пък излиза 16 лв.

В комплексите край Варна туристи могат да порят вълните с водни ски срещу 40 лв. за манш и с джетове, които се дават под наем за 10 минути на същата цена. Панорамният полет с парашут, теглен от моторница, пък струва 60 лв. Цените на водните атракциони са намалени по южното крайбрежие, предвид че сезонът буксува заради лошото време. Аквапаркът в Слънчев бряг работи с намалено работно време – от 10 до 16,30 ч. В момента се продават целодневни билети и няма опция за „половин ден“. Цената за възрастни е 34 лв., а за деца – 17 лв.