Почва национален протест срещу правителството на Слави Трифонов

Почва национален протест срещу правителството на Слави Трифонов

Национален протест организират гражданите на 11-ти август. Демонстрацията ще се проведе точно в 8.00 ч. на пл. “Народно събрание”. На тази дата трябва да бъде гласуван предложеният от “Има такъв народ” кабинет. Протестиращите ще поискат от народните представители да отхвърлят проектосъстава на кабинета.

“Агора БЪЛГАРИЯ се събира на посоченото историческо място заедно с всеки българин с горд дух, за да се противопоставим на поредното желание на дълбоката държава да превземе официалната във всичките ѝ форми и мутации да състави поредния си „сламен“ Кабинет тип „Беров“ или „Орешарски“. Всеки който носи в сърцето си духа на вече над едногодишните протести е длъжен и по разум да бъде отново на своя граждански пост. Борбата с мафията продължава!”, посочват организаторите.

Протестите в страната продължават вече 400 дни. Недоволството избухна през лятото на миналата година, в която куп скандали затрупаха управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. В крайна сметка, въпреки обществения натиск и няколкото масови прояви, кабинетът “Борисов 3” оцеля и на 4-ти април изборите бяха редовни. Въпреки това обаче резултатите разбъркаха парламентарното тесте.

Какво се случи? “Има такъв народ” на Слави Трифонов се нареди като втора политическа сила, заедно с тях в Народното събрание попаднаха още две протестни формации – “Изправи се!” и “Демократична България”. Правителство обаче не бе излъчено и така колелото се завъртя отново – в разгара на лятото след едномесечна предизборна кампания на 11-ти юли гражданите отново отидоха към секциите, за да упражнят правото си на глас.

Така “Има такъв народ” станаха първи, а от обявяването на победителя от изборите до ден днешен формацията има изключително противоречиво поведение. В крайна сметка след лавината от критики, ИТН предложи своя кабинет №2, който този път ще влезе за гласуване в пленарна зала. В него обаче присъстват доста спорни имена, които повдигат много въпроси. Някои провиждат и дългата ръка на ДПС. Една от най-спорните личности е тази на Петър Илиев.

В първия проектосъстав на кабинета той бе нарочен за правосъден министър. След обществен натиск партията направи промени и в кабинет №2 Илиев не само не бе махнат, а бе повишен – предложен за вицепремиер по сигурността и министър на вътрешните работи. След интервюто му тази сутрин в ефира на Нова телевизия изгледите за бъдещото правителство на ИТН стават все по-лоши.