Посланикът за кризата с блокирани българи в Англия: Посолството не е Червеният кръст

Посланикът за кризата с блокирани българи в Англия: Посолството не е Червеният кръст

„Оказваме някакво съдействие, носим каквото можем, но в края на краищата посолството не е Червеният кръст. Правим това, което е по силите ни. Бензиностанциите, магазинчетата, бих казал и тоалетните не функционират. Не е възможно да се върнат назад по магистралата „, каза за БНТ посланик Марин Райков.

Той коментира кризисната ситуация с транспортната блокада на българи на Острова.

От посолството заявиха, че очакванията тази вечер да има решение на транспортната блокада не са се оправдали.

„Съветът ми е всеки, който няма причина да пътува и може да отложи пътуването си, да не се стреми да намери решение на летището, защото това решение не може да бъде постигнато“, коментира още посланикът.

От транспортния бранш настояват за спешни мерки.

„В навечерието на Брекзит можеха да направят коридор , в който тежкотоварният трафик да бъде незасегнат“, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

По данни на съюза на границата са блокирани близо 350 български шофьори. Към 60 са на опашката, а другите са отбити по буферни паркинги. Натрупаното закъснение е средно между 38 и 48 часа.

На този фон вътрешният министър и директорът на Гранична полиция провериха на Калотина организацията по пропускане на тировете, пристигащи от Острова.

„Тази организация не е нещо ново за нас. Ние през пролетта я направихме за първи път и в доста по-големи обеми. Колегите имат опита и рутината и се надяваме да няма сериозни затруднения“, заяви вътрешният министър.

Последната заповед на здравния министър от 21 декември не предвижда задължителна 10-дневна карантина за шофьорите на товарни автомобили, които преминават транзитно през страната или извършват товаро-разтоварителни дейности.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *