Полша обяви дали има намерение да напуска ЕС

Полша обяви дали има намерение да напуска ЕС

Полша няма намерение да напуска Европейския съюз, обяви премиерът на страната Матеуш Моравецки.

Напоследък опозицията и властите в Полша взаимно се обвиниха, че искат да изтеглят страната от Европейския съюз . В четвъртък вечерта Конституционният съд на страната дори взе решение за върховенството на полската конституция над правото на ЕС.

„Присъединяването на Полша и страните от Централна Европа към Европейския съюз е едно от най-важните събития през последните десетилетия. Както за нас, така и за самия ЕС. Всички спечелихме от това. Затова ясно казвам: мястото на Полша е и ще бъде в европейското семейство на народите“, гласи публикация на Моравецки във Facebook.

Според него решението на Конституционния съд „е потвърдило това, което буквално следва от съдържанието на Конституцията на Република Полша, а именно, че конституционното право има превъзходство пред другите източници на право“.

„Ние имаме същите права като другите държави. Искаме тези закони да бъдат спазвани. Ние не сме неканен гост в Европейския съюз. И затова не сме съгласни да ни възприемат като страна от втора класа. Искаме общност от уважение, а не Асоциацията на равни и равни права. Това също е нашата общност, нашият съюз. Ние искаме такъв съюз и ще продължим да работим за такъв съюз“, добавя Моравецки.