Половин милион работници не достигат на румънския строителен сектор

Половин милион работници не достигат на румънския строителен сектор

Строителният сектор се нуждае от румънците, които се завърнаха в страната заради пандемията от Ковид-19, заяви Румънската асоциация на строителите на магистрали и посочи, че дефицитът на работна ръка в този сектор възлиза на 500 000 души, съобщава информационният сайт Зиаре.

Асоциацията смята, че връщането на румънците, работещи зад граница, представлява „уникален шанс тази работна сила да бъде задържана и оползотворена“. С тази цел членовете на Румънската асоциация на строителите на магистрали предлагат за обсъждане на всички работодатели в сектора план за наемане на румънците, които обичайно работят извън границите на страната и които се завърнаха заради пандемията.

В момента дефицитът на работна ръка в строителния сектор в Румъния възлиза на близо 500 000 души, посочва в прессъобщение асоциацията и допълва, че много от румънците, които са се завърнали, са работили в тази сфера и лесно могат да бъдат интегрирани в дейността на строителните обекти на национално равнище.

За целта асоциацията предлага създаване на онлайн платформа, онлайн трудова борса в сектора на строителството, създаване на солидно публично-частно партньорство в строителния сектор и опростен механизъм за признаване на дипломати и атестации, получени в чужбина.

Около пет милиона румънци традиционно живеят и работят извън границите на Румъния, но голяма част от тях се завърнаха в родината заради пандемията от новия коронавирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *