НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Политологът Димитър Аврамов: Не е време за нови избори

Не е време за избори. Време е за смирение, за разбиране, че носиш отговорност, заяви по БНТ политологът Димитър Аврамов.

Той коментира следизборната ситуация в контекста на предложението на Бойко Борисов и ГЕРБ партийните лидери да направят крачка назад, за да се намери консенсус за формиране на правителство.

Аврамов припомни, че в последните години ГЕРБ след избори не се явяват по два дни пред избирателите, което отворило огромна възможност за „Продължаваме промяната“ да покажат лидерство и да вземат политическата инициатива, но те я проиграли. Както проиграли и четворната коалиция.

„Веднага след изборите, при отсъствието на ГЕРБ, ПП направиха класическа политическа глупост. Казаха – ние няма да правим нищо и отиваме в опозиция. ПП можеха да имат инициативата и да сложат на масата нещата, които според тях биха могли да обединяват партиите в следващия парламент. Те изпуснаха тази възможност. Не бих казал, че ГЕРБ са в добра позиция, защото никой не е длъжен да се съобразява с това, което прави ГЕРБ. Но, да, ГЕРБ играе по правилата в момента – предлага неща, които са консенсусни и е напълно възможно да си увеличи подкрепата. Изборите свършиха, време е да се намират решения. Няма значение вече дали ти харесва Бойко Борисов или Кирил Петков. Има два важни въпроса – ще има ли парламент, който да работи, защото това е органът на хората. Много е важно да има контрол върху изпълнителната власт“, каза Димитър Аврамов.

„В момента ГЕРБ изглеждат уверени, изглежда, че предлагат нещо смислено. Шансът за успех не е голям. Въпросът не е в това. Въпросът е в това, тези партии, които са били до вчера в управлението – говоря за ПП, искат ли да продължават нещо. Не можеш да продължаваш нещо, пък да си спрял. Лидерството се случва само по себе си там, където съществува. „Как“ е вторичен въпрос. Вижте как се държи ДБ. Те се държат изключително разумно – още в изборната нощ казаха, че ще трябва да се взимат болезнени решения, които никой не е искал. Въпреки очевидните им изказвания анти-ГЕРБ, които са разбираеми, предвид историята им с ГЕРБ и управленската история на ГЕРБ, там има по-висока степен на разбиране на това, че в момента сме в парламентарна ситуация практически, нищо че парламентът не е свикан. Въпросът е следният – какво прави ПП с този вот, който получи и с надеждите на хората. Може да го употребява да радикализира ситуацията, ще видим дали е полезно“, продължи Димитър Аврамов.

„Не апелирам към никого да прави правителство с ГЕРБ. Апелирам към всички политически сили да седнат на разговор, да разберат, че изборите са свършили, да не мислят за нови избори, да се опитат да направят работещи консенсуси там, където са възможни. Ако не стане, ще отидем на избори. Но в момента не е време да се ходи на избори, в момента е време да се мисли какво да се случи в конкретни сфери на дейност. Прост пример – ние сме износител на ток и производител на ток и в същото време плащаме чудовищни сметки за ток, които нямат нищо общо с войната, а имат общо с лошото управление на енергетиката. Това е произведена у нас криза, трябва да я решим. В момента е коректно да разсъждаваме в рамките на първия мандат. Ако той не бъде изпълнен, ще разсъждаваме за втория. Не можеш да очакваш да реализираш втория мандат, ако си се държал невъзпитано на първия. Затова говорим за конструктивизъм, не става дума за политически прегръдки и целувки Брежнев – Живков“, каза още той.

Според Димитър Аврамов президентът Румен Радев е надскочил собствените си очаквания за това какво трябва да прави в българската политика, защото едва ли е очаквал, че ще трябва да прави няколко служебни правителства.

„България е парламентарна република, няма достатъчно добри инструменти да се управлява със служебен кабинет. Президентска република, ли? Какво ще стане, ако преместите проблема от Министерския съвет в президентството? Говорим за подход, за смирение, за разбиране, че носиш отговорност. Не говорим за това да местим формите на управление от една в друга. Говорим за това, че президентът си позволява неща, които не би трябвало да си позволява“, изтъква той.