Пожар в химически завод във Венеция покри града с облак дим

Пожар в химически завод във Венеция покри града с облак дим

Незапомнен пожар избухна вчера преди обяд в химически комбинат в индустриалната зона на Венеция и по-точно в промишлено-търговското пристанище на града – Маргера. За нула време над района се заформи гъст облак черен дим, който вятъра подкара чак до намиращия се на 3-4 километра исторически център на Венеция. До ранния следобед, когато стеклите се от околността пожарникари успяха да потушат пламъците, ужасяващата колона на дима можеше да се види от десетки километри разстояние.

Броени минути след избухването на пожара кметът на Венеция Луиджи Бруняро отправи чрез медиите призив към жителите на района да останат по домовете си и да покрият прозорците им с мокри парцали. Заради опасността от вредно за човешкото здраве замърсяване бе спряно движението на моторни превозни средста по пътищата и автомагистралите в близост до горящия комбинат. Той е специализиран в производството на лесно запалителни лакове, разтворители и избелващи препарати, с които са пълни складовете, но за щастие огнените езици не стигнаха до тях. Според първите сведения на потушилите бедствието огнеборци то е било прдизвикано от неправилно съхранени метанол и етанол. За щастие човешки жертви няма, като само двама работници са откарани в болницата на Венеция с тежки изгаряния. Доколкото до замърсяването на околната среда, специалистите са на мнение, че то е било успешно локализирано от екипите на пожарната охрана и Гражданска защита на територията на химическия комбинат.

Оказа се обаче, че инцидентът от днес не е първият в горелия химически завод и създаденият неотдавна във Венеция граждански комитет за неговото закриване настоя с нарочна декларация това да стане час по-скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *