Пожарите в Гърция продължават, заловени са подпалвачи

Пожарите в Гърция продължават, заловени са подпалвачи

Стотици пожарникари, подкрепени от въздуха, се борят с голям горски пожар, горящ вече втори ден, който доведе до евакуация на социален дом и няколко села северозападно от Атина, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Пожарът в района на Вилия, обхванал гъста гора, започна в понеделник, малко след като избухна нов пожар на югоизток от гръцката столица, в района на Кератея. Двата бяха най -тежките сред десетки горски пожари, избухнали този ден в цялата страна, съобщиха от противопожарната служба.

Стотици горски пожари възникнаха в цяла Гърция този месец, подхранвани от най -дългата и най -тежка топлинна вълна в страната от десетилетия, която остави горите и храстите напълно сухи. Предполага се, че причината за някои е умишлен палеж. Във вторник полицията обяви, че е арестувала двама души по подозрение, че са подпалили два пожара, като и двата са били бързо потушени.

Първият е бил 54-годишен гръцки гражданин, за когото се твърди, че е използвал запалка, за да подпали хартии и изсушена растителност в храсталаци в покрайнините на село западно от Атина в неделя. Мъжът е напуснал мястото пеша и е бил задържан от преминаващ полицейски патрул, съобщиха властите.

Във втория случай става въпрос за 29-годишна чуждестранна гражданска, чиято националност не се съобщава. Тя е обвинена, че е запалила изсушени листа на земята близо до дърво на площад в центъра на Атина. Полицията в района е потушила пламъците и е арестувала жената. Гръцката противопожарна служба заяви, че 330 пожарникари със 115 превозни средства се борят с пожара във Вилия, като въздушната подкрепа е осигурена от пет самолета и шест хеликоптера.

Сред пожарникарите са 143 от Полша, изпратени в страната като част от голямо разгръщане на чуждестранна помощ от европейски и близкоизточни страни. Пожарникарите все още действат за да подсигурят границите на големите пожари в национален парк в северните покрайнини на Атина и на остров Евбея, който избухнаха в началото на август. Други, включително 40 австрийски пожарникари, се борят с два големи пожара в южния гръцки регион Пелопонес.