Пожарите в Гърция изпепелиха дърво, посадено преди Христа

Пожарите в Гърция изпепелиха дърво, посадено преди Христа

Древно маслиново дърво на 2500 години, намиращо се в горичка край град Рови, е изгоряло вчера в пожара на остров Евбея, съобщава агенция Танюг.

Остров Евбея, разположен на 200 км източно от Атина е втория по големина в Гърция след Крит. Хиляди хектари борови гори там са унищожени от пламъците и тази сутрин все още горяха. Огромният планински остров, привличал винаги гръцки и чуждестранни туристи, е същински кошмар за огнеборците заради неравния терен и стръмните склонове.

Изгорялото хилядолетно дърво е било вековен символ на мястото, и е описано още в съчиненията на античния географ и философ Страбон. Дебелината му е била такава, че за да го обхванат, са били нужни 10 души, и до последния си ден е раждало много маслини.

Съобщението за унищожаването на дървото е било публикувано в Туитър и е предизвикало реакцията на мнозина гръцки потребители на социалната мрежа, а кметът на близкия град Истия – Едипсос Йоанис Кондзиас е заявил, че положението на острова „може да се сравни с Холокоста“.

Гъстият облак дим, надвиснал над страната, и парливият мирис на изгоряло правят невъзможно пренебрегването на тежката реалност. Изглежда сме изправени пред нещо по-голямо от нас, нещо, което е трудно да бъде обяснено„, коментира в. „Катимерини“.

Хиляди жители на Евбея напуснаха домовете си, след като пожарите се разпространяват неконтролирано вече седми ден поред, а фериботите са в готовност да евакуират още хора, ако има готовност, допълва Танюг.

Седемдневната гореща вълна, обхванала Гърция, е най-лошата от три десетилетия, а в гасенето на пожарите е ангажирана и гръцката армия. Междувременно огънят около Атина е започнал да отслабва.