НОВИНИТЕ

Подпомагат 27 000 фирми в рамките на 15 дни

Ще работя за хората и за икономиката. За това за 10-15 дни мярката в подкрепа на малкия бизнес да стигне до 27 000 фирми. Това обяви в ефира на bTV министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той подчерта, че в страната е безпрецедентна криза. „Аз съм представител на експертите. 18 години имам опит в Министерството на икономиката. Доколкото съм информиран на базата на моята работа, съм получил подкрепата на г-н Валери Симеонов и г-н Каракачанов. Работил съм като заместник министър в две правителства, работил съм с тях, с Народното събрание, с всички народни представители…Ще работя за българската икономика“, подчерта той.

Лъчезар Борисов не е имал разговори с премиера Бойко Борисов преди да бъде номиниран за министър на икономиката. В същото време задачата мярката в подкрепа на малкия бизнес да заработи максимално бързо е била първата, дадена му от министър-председателя.

„Лъчо Борисов още оттук да отиде и с всяка от 27 000 фирми /бел.р. толкова са заявките по една от мерките за малкия бизнес/…. Така да направи електронния регистър, увеличаваме служителите му с 10-20 човека още, за да може максимално бързо мярката 3-10 пък и по-голямата мярка в рамките на 10-15 дни да отиде до хората/фирмите/. Това ти е най-важната задача”, разказа Лъчезар Борисов какво му е наредил премиерът.

„Трябва много бързо парите да стигнат до хората. Вчера подписах заповед Управляващият орган от 80-100 човека да работят и събота и неделя, до 10 ч., като извънредния труд бъде заплатен. Подадените заявления са 27 000 и ние ще направим всичко възможно в кратки срокове 210 млн. лева да стигнат до тези компании“, обясни още той. Борисов уточни също така, че има два пакета от мерки, като единият – от 1,1 млрд лева, който с публични средства от бюджета, е за социално-икономически мерки.

Вторият пакет от 1,8 млрд лева е от публични средства и с европейски средства за българската икономика.Те ще бъдат освободени по различни механизми и схеми. Тези общо 3 млрд лева ще бъдат допълнени с частни инвестиции до 4 млрд лева. Мерките ще бъдат допълнение към Националното тристранно споразумение, чието изпълнение е мой приоритет, каза икономическият министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *