НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Подкрепа за протестите и от българите в Чикаго: Следим какво става!

Освен писмено заявената подкрепа към мирните протести от страна на Американското посолоство в средата на месеца, от дипломатическото представителство посъветваха своите граждани да избягват централните софийски райони поне до 16-и юли, когато имаше организиран национален протест.

Месецът измина, протестите продължиха. Август разшири картината със солидарност, която идва и отвъд океана. Българите в САЩ и по-специално в Чикаго, където живеят хиляди наши сънародници се включиха в демонстрациите.

На 9 август ще се проведе следващият протест в предградията на Чикаго. Сънародниците ни извън граница подкрепят антиправителствените мероприятия у нас.

Даниел Дженев е инициатор на протестните действия в Чикаго. Той коментира за „България сутрин“, че местоположението са предградията на града с идеята да се даде в ъзможност на хората, които имат семейства, да присъстват.

„Мислим да съберем много повече съмишленици, които да подкрепят българите, които са по улиците и на площадите в нашата страна. Въпреки че живеем в чужбина, ние непрекъснато следим какво става там, имаме деца. Един ден може нашите деца да се върнат, да отворят бизнес“, каза Дженев за Bulgaria ON AIR.

Справедливо правосъдие, по-добро здравеопазване, адекватна социална система. Това са част от надписите на плакатите на протестиращите в Чикаго.

„Искаме да покажем солидарност и да вдъхнем кураж на хората в България. Искаме да покажем на нашите сънародници как от Западна Европа, от Америка, от Канада, Австралия, по целия свят българите милеят за България. Ако вярвате в нещо, продължавайте да го правите и не се страхувайте от последици, от държавата, от града, в който живеете“, призова гостът.

Относно ситуацията с коронавирусната пандемия, Дженев посочи, че Чикаго е ударен по-рано от коронавируса, заедно с други американски градове.

„Най-високият пик беше март-април-май и е поотминал. В момента сме в четвърта фаза и е разрешено от представители на града да се събират до 50 души“, обясни той.

Събеседникът отбеляза, че митингът не се организира всяка седмица, а през две седмици поради съображения за безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *