Подвариантът „Кентавър“ на Омикрон вече е в България

Подвариантът „Кентавър“ на Омикрон вече е в България

Подвариантът на Омикрон „Кентавър“ /ВА.2.75/ вече е в България, съобщи DarikNews.bg от направена справка по данни от Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

82 клинични проби със SARS-CoV-2 са анализирани чрез целегеномно секвениране. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 02.08-02.09.2022 г. и са изпратени от 17 различни лечебни заведения от 16 области на страната.

За първи път в България е установен подвариант на Омикрон ВА.2.75 (подвариант на линията BA.2), който изглежда, че се разпространява по-бързо от подвариант BA.5, съобщават от Центъра. Световната здравна организация (СЗО) класифицира BA.2.75 като „вариант на тревожност под наблюдение“ – variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM), пишат още от НЦЗПБ.

При всички 82 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: BA.2.75 (2.4%), BA.4.x (3.7%), BA.5.x (72.0%) и BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (22.0%).

Справката за състоянието на пациентите е към 12.09.2022 г. Провежда се допълнително епидемиологично проучване, уточняват от НЦЗПБ.

Какво знаем за ВА.2.75 – „Кентавър“? 

Подвариантът ВА.2.75 е установен за първи път на 31 декември 2021 година в Индия. Той получава името си „Кентавър“ от потребители в социалните мрежи.

Установено е, че симптомите на този сравнително нов вариант са доста сходни с тези на предишни други подварианти на Омикрон, пишат световни здравни медии.

Сред най-честите симптоми са болки в тялото, умора и субфебрилна температура. Симптомите обикновено продължават пет дни.

Според експертите по-възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания са изложени на по-висок риск от развитие на тежки симптоми.