Подарък от цар Фердинанд се продаде на търг в Лондон

Подарък от цар Фердинанд се продаде на търг в Лондон

Подарък от цар Фердинанд на подполковник Мориц Леви бе продаден на търг в Лондон от „Кристис“ за 40 000 лири (87 350 лева). Максималната цена на звънеца за прислуга бе 30 000 лири.

Той е с марката на Фаберже, като е изработен от Михаил Першин в Санкт Петербург през 1890 г. Има надраскан инвенторен номер 53834, пише „24 часа“.

Върху него са изобразени делфини с очи от рубини, има два кръга от жълто и розово злато, като под тях има лаврови клонки. Отдолу върху последния златен кръг има розови диаманти. Звънецът е продаден в оригиналната си кутия, която е около 6,2 см. Предметът е бил част от частна колекция в Лондон, като за трети път стига до търг. Той е бил продаван през 2006 и 2008 г.

Припомняме, че миналата година държавата откупи на търг във Виена сребърен поднос, подарен от жителите Берковица на Княз Александър I Батенберг през 1879 година заедно.

Любопитен факт е, че Берковица дарява с поднос и заелия след Батенберг българския престол княз Фердинанд. Съдбата на този поднос е съвсем различна и днес той се пази в Етнографския музей в града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *