Погребват Микис Теодоракис на остров Крит

Погребват Микис Теодоракис на остров Крит

Композиторът и политик Микис Теодоракис ще бъде погребан според неговото желание в град Ханя, на остров Крит, на 9 септември до родителите и брат си, съобщи Гръцката комунистическа партия (ККЕ), цитирана от електронното издание на атинския вестник Kathimerini По въпроса възникна семеен спор след смъртта му на 96 -годишна възраст в четвъртък. Дъщеря му беше казала, че ще бъде погребан в село Врахати, близо до Коринт, където фамилията има вила. Но синът му заяви в петък, че семейството ще уважи желанията му. Съдът временно е спрял всички погребални планове, след като се намесиха неназовани сътрудници на Теодоракис, позовавайки се на неговите изразени желания и представяйки нотариално заверени документи.

Теодоракис беше написал писмо до кмета на Ханя през 2013 г., в което изразява желанието си да бъде погребан в гробището на Галатас, място западно от Ханя, откъдето е родом баща му. „Семейството ми не одобрява моето желание; обаче законът признава правото на всеки да вземе решение относно собственото си погребение “, пише Теодоракис в писмото. Според съобщението на политическото бюро на Комунистическата партия, Теодоракис ще бъде изложен за поклонение в столичната катедрала в Атина от понеделник, започвайки ден по -рано от първоначално планираното. Часовете за посещение са от 15 до 19 часа в понеделник, от 10 до 19 часа във вторник и от 10 до 14 часа в сряда. Церемония по изпращането му ще се проведе в сряда следобед и тялото ще бъде отнесено до Крит по -късно същия ден. Църковната служба и погребението ще бъдат в четвъртък, като засега не е обявен точен час.

Теодоракис имаше бурни отношения с Комунистическата партия, напускайки я в края на 60 -те години, за да се присъедини отново в края на 70 -те години и да бъде избран за депутат с консервативната партия Нова демокрация през 1990 г. Но той написа писмо през октомври 2020 г. до генералния секретар на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас, с което по същество му повери организацията на погребението. „Сега, в края на живота ми, по време на равносметка, подробностите се изтриват от съзнанието ми и остават „Големите неща“. И така, виждам, че прекарах най -важните силни и зрели години под знамето на KKE. По тази причина искам да напусна този свят като комунист “, пише Теодоракис