НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Площад „Сан Марко“ във Венеция е под вода

Венецианският площад „Сан Марко“ остана днес под вода заради прилив, свързан с лоши метеорологични условия, а новата система от подвижни изкуствени диги не беше активирана, предадоха Франс прес и ТАСС.

Жителите на италианския град трябваше да обуят гумени ботуши заради повишаването на нивото на водата до 1,37 метра над морското равнище в късния следобед, съобщи фотограф на АФП.

Приливната вълна наводни площад „Сан Марко“ и пода на едноименната катедрална църква, както и тротоарите по протежение на някои канали. По думите на пазача на църквата, ситуацията е драматична. Пазачът съобщи, че притворът е напълно залят от водата.

Поучили се от досегашен опит, някои търговци бяха поставили дъски пред праговете на магазините си, за да не прониква вода в помещенията, предаде БТА.

В началото на октомври Венеция за пръв път използва изкуствените си диги, проектирани срещу явлението „висока вода“.

Проектът „Моисей“ представлява сложна инженерна система, която позволява хидроизолация благодарение на 78 диги, поставени на входните точки на лагуната.

Става дума за мрежа от кесони, пълни с вода, които трябва да могат да се вдигнат за 30 минути, за да създадат бариера, която да може да издържи покачване на водата до 3 метра над нормалното.

Днес системата за защита не беше задействана, тъй като погрешни прогнози предвиждаха покачване на водата само до 1.20 метра над морското равнище.

Вятърът откъм Адриатическо море след това неочаквано се усили, обясни кметът на Венеция Луиджи Бруняро за италианската агенция Аджи.

За да активираме дигите, е нужна по-съществена прогноза. Ще трябва да преразгледаме правилата за работа на командния пункт, подчерта кметът.

На 12 ноември 2019 г. водата достигна 1,87 метра над морското равнище – едно от най-големите регистрирани покачвания в историята. Десетки църкви в града, включени в списъка на световното културно наследство, бяха повредени.

Площад „Сан Марко“ е най-ниското място във Венеция. Намира се на около метър над морското равнище. Някои венециански квартали са на по-високи места и остават незасегнати от „високата вода“.

В цяла Италия е издадено предупреждение за лошо време, което може да продължи до неделя. Най-тежко засегнат се оказа североизточният административен регион Венето, откъдето се съобщава за свличания в планините, във Фриули-Венеция Джулия, Емилия-Романя, Южна Кампания и на остров Сицилия.

Поройни дъждове, съпроводени с ураганни пориви на вятъра, бушуват в централните и южните части на Апенините, където има разливи и наводнения.

В северните райони валя сняг и на надморска височина от 600-800 метра. В столичната област Лацио днес беше обявен най-високият „червен“ код за тревога и се наблюдава нивото на река Тибър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *