Плащаме сами карантината при почивка в чужбина

Плащаме сами карантината при почивка в чужбина

При установен случай на COVID-19 в хотел в чужбина трябва сами да заплатим разходите си за карантиниране. Застраховката за пътуване в чужбина не покрива принудителния престой в мястото за настаняване, тъй като не е медицинска разноска, съобщава „Монитор“.

Условията, при които можем да се възползваме от клаузата в застраховката „Помощ при пътуване“, свързана с коронавируса, е да сме настанени в болнично заведение. В подобен случай застрахователите ще покрият всички разходи на своя клиент – престой, използване на легло на дневна база, процедури и лечение. В опит да привлекат повече туристи страни като Гърция и Кипър съобщиха, че ще покрият изцяло болничните разходи, ако турист се зарази с COVID-19 по време на почивката си там. В южната ни съседка дори ще бъдат обособени специални хотели, където ще бъдат карантинирани всички гости на страната, дали положителна проба за вируса.

Подобно

изолиране на потенциалните болни ще има и у нас

– те ще бъдат отделени в специална стая, но само до пристигането на медицински екип, който да потвърди или отхвърли диагнозата. При липса на симптоми – българите, почивали у нас, ще прекарат карантината си у дома.

„Интересът към застраховките за пътуване в чужбина скочи значително, затова вече изписваме и върху полиците, че покриваме разходи, свързани с лечението на COVID-19”, коментира застрахователният експерт Лили Стоянова.

Обикновено застраховката, която ни защитава при пътуване извън страната, включва медицински разходи, като спешна помощ, амбулаторно лечение, стоматологично лечение и разходите по преместване на пациента. Много от застрахователните компании покриват и загубата/кражбата на багаж при пътуване, а също и издирвателни разходи и гражданска отговорност. Цените им

варират в зависимост от лимита на покритите разходи.

Така например родни застрахователни компании предлагат 4-дневен пакет за пътуване в чужбина с лимит до 100 000 лв., който ще струва на туристите по 18 лв. на човек.

Компаниите често предлагат и пакети със специални покрития. Сред тях са пакетът при пътуване с въздушен транспорт, който гарантира обезщетение за непредвидени разходи, като храна, хотел и дрехи при отмяна на редовен полет или изпускане на свързващ друг полет. В случаите, когато сме решили да пътуваме със собствен транспорт, също можем да се възползваме от застрахователна защита – тя ще покрие разходите ни за хотел при евентуално произшествие или зареждане на грешно гориво.

След избухването на заразата у нас водеща компания в застрахователния бранш дори предложи на своите клиенти да си направят групова застраховка „Коронавирус“, която е за сметка на работодателя.

„Застраховката служи за покриване на най-съществените застрахователни потребности, свързани с лечението на COVID-19. Особено подходяща е за служители, които работят с клиенти, a също и за дейности, при които работният процес е организиран в големи помещения“, обясни представител на фирмата.

Според полицата за болничен престой ще се поемат по 50 лв. дневно, това обезщетение обаче може

да се използва еднократно за застрахователния период.

Следболничното възстановяване също е покрито от застрахователите, когато е регистриран предхождащ болничен престой от 3 дни – обезщетението е в размер на 500 лв. То също се дава еднократно за периода на застраховане. Месечната застрахователна премия за едно лице е 2.50 лв. „Застраховката COVID-19” обаче може да се използва само у нас. При смърт на пациента, вследствие на заразата – семейството му ще получи 3000 лв., колкото е и размерът на застрахователната сума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *