НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Пети ден изтича амоняк от дерайлиралите до Пирот цистерни, водите на Нишава сменят цвета си

Водите на река Нишава на места се оцветяват от амоняка, който изтича от една от 4-те дерайлирали цистерни след жп катастрофата при Пирот, пише БНР.
Жителите на близките населени места, а дори и тези в Бела паланка и за Ниш, се притесняват дали водата ще е годна за употреба. Пети ден от една от дерайлиралите цистерни продължава да изтича амоняк, като той се излива в река Нишава. Властите обявиха, че това не създава екологични проблеми, но посъветваха водата от собствени водоизточници по поречието на Нишава да не се употребява.
На мястото и в участъка на катастрофата са разследващи органи и експерти, които изясняват причините, довели до катастрофата с 21  цистерни амоняк, произведен в Девня, България, които е трябвало да бъдат доставени на завода за изкуствени торове в гр. Шабац, Сърбия.
Най-вероятно причините са в трагичното състояние на железния път от Цабиробд до Ниш. Изтеглянето на незасегнатите при катастрофата цистерни закъм Ниш и Пирот още не започва, то ще отнеме около 15 дни, коментират експерти.
Ще трябва да бъдат докарани 4 нови цистерни, за да се прехвърли амонякът от дерайлиралите. От 15 часа сръбсо време вчера е пусната магистралата, Коридор-10, до Ниш и вече няма струване и колони от МПС в двете направления.