НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

ПЕС гласува за България в Шенген, делегатите на БСП… не гласуват

С категорично мнозинство ПЕС прие резолюция с план за Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия, призив за справедлив Зелен преход като изход от енергийната криза, както и предложения за намаляване на неравенствата и гарантиране на работните места в ЕС. В документа се изразява и категорична подкрепа за членството на България в Шенген.

В залата в Берлин имаше и трима български представители от БСП, освен досегашния президент на ПЕС Сергей Станишев – Кристиан Вигенин, Вяра Емилова и Филип Попов, които обаче не участваха в самия вот, въпреки че касае и родината. По информация на Lupa.bg става въпрос за несъгласия по 2 от точките на резолюцията – по отношение на санкциите срещу Москва и предоставянето на военна помощ за Украйна за отбрана срещу руския агресор, и заради Истанбулската конвенция.

„Искаме да защитим и насърчим Шенгенското споразумение, което е едно от най-големите постижения на ЕС, и да видим Румъния, България и Хърватия като част от него, без отлагане.“

Призивът беше приет в текста от 33 партии-членки на лявото политическо семейство, от които 13 са управляващи или част от управляващата коалиция в страните си.

Централно място в резолюцията, озаглавена „С кураж за Европа: да изведем Европа от кризите“, заема инициативата за Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия. Социалистите предлагат редица мерки, сред които съвместни обществени поръчки, адаптиране на правилата за държавна помощ, преразглеждане и регулиране на енергийния пазар, както и създаване на всеобхватна европейска инфраструктура за съхранение на енергия.

Според лявото политическо семейство така ще се овладеят нестабилността и спекулациите, а сметките за енергия ще бъдат ефективно намалени.

Сред предвидените инициативи е и продължаването на Инструмента за подкрепа срещу рисковете от безработица (SURE), който беше приложен успешно по предложение на ПЕС по време на Ковид кризата и осигури финансова помощ в размер до 100 млрд. евро за държавите-членки.

ПЕС предлага Европейски закон за бедността

Като част от неотложните мерки в сферата на социалната политика, лявото политическо семейство предлага провеждане на Социален форум на високо равнище два пъти годишно, включването на Протокол за социален напредък към Договора за ЕС, както и Европейски закон за борба с бедността:

„Ангажиментът ни за пълна заетост и гарантиране на работните места остава в основата на нашите прогресивни обещания и политически действия. Като социалисти и демократи ние поставяме благосъстоянието на хората и социалната справедливост в центъра на политическите си действия в ЕС и в нашите страни, както доказаха социалните срещи на върха в Гьотеборг и в Порто.

Ето защо, Договорът за ЕС трябва да включва Протокол за социален напредък: без основни социални права няма истинска свобода.

Оставаме ангажирани с целта за нула смъртни трудови злополуки и призоваваме за план за действие на ЕС за постигане на тази цел.

Обществените поръчки трябва да насърчават високите социални стандарти и добрите практики на колективно договаряне. Предвид трайно високите нива на бедност в Европа и настоящата криза с разходите за живот, причинена от високата инфлация, ние се застъпваме за въвеждането на Европейски закон за борба с бедността, който да задължи ЕС и неговите държави-членки да работят за пълното изкореняване на бедността в Европа до 2050 г.“

Социалистите предупреждават, че климатичната криза може да предизвика социални неравенства

Според европейската левица, кризата с войната в Украйна ясно показва, „че инфлационната динамика може да се отдаде по-скоро на цената и нестабилността на енергията от изкопаеми горива, отколкото на мерките за преход към система за възобновяеми източници“, а Зеленият преход е още по-неотложен с оглед на гарантиране на енергийната независимост на ЕС.

„Нашият избор е Европейският зелен преход да ни прехвърли възможно най-бързо към нови икономически, промишлени и селскостопански системи, като не изоставя никого и гарантира, че работниците и най-уязвимите няма да платят сметката и да страдат от последиците.

Климатичната и екологичната криза може да отприщи изцяло нов източник на социална несправедливост. Ако тази нарастваща несправедливост не бъде преодоляна, ще се появят още повече неравенства и ще се задълбочи социалната криза. Лявото политическо семейство се ангажира да не жертваме социалния за сметка на екологичния прогрес.“

В резолюцията на ПЕС се обръща специално внимание на социалните аспекти на прехода и се призовава за подкрепа за най-засегнатите слоеве от обществото.

Цената на войната не трябва да бъде плащана от най-бедните

По отношение на войната в Украйна социалистите осъждат руската агресия и изразяват солидарност с украинския народ, като заявяват, че негативните последици и цената от конфликта не трябва да бъде плащани от най-бедните.

„Европа е в разгара на ужасяваща война, каквато смятахме, че никога повече няма да видим на нашия континент. Изразихме солидарност с украинския народ, както и милиони европейски граждани, и ще продължим да се противопоставяме на руската агресия по всички възможни начини. Солидарността с украинския народ е символ на ценности като свобода, демокрация и основни права.

ПЕС осъжда незаконната, неоправдана и непровокирана агресия. Очевидно е, че свободата и равенството могат да бъдат защитавани и насърчавани само със силен, справедлив и единен Европейски съюз.

Ясно е също така, че войната се отразява на ежедневието на европейските граждани чрез по-високи цени на храните и енергията, нарушени вериги за доставки и много други аспекти. Трябва да гарантираме, че ще преодолеем неравенствата и че най-бедните няма да са тези, които ще платят най-високата цена. Европа трябва да се възползва от този импулс, за да се превърне в Съюз, който предлага просперитет на своите граждани и е готов за предизвикателствата на нашето време, включително чрез повече интеграция и повече сътрудничество. Времената на промени и предизвикателства са времена за единство и решителни действия“.

В резолюцията лявото политическо семейство откроява още най-успешните си инициативи в последните години, сред които Европейския стълб на социалните права, Плана за възстановяване на Европа – Следващо поколение ЕС, Детската гаранция, Стратегията за правата на хората с увреждания и Фонда за справедлив преход.

ПЕС се ангажира с мерки, така че „ЕС не само да действа в отговор на кризи, а да е готов да ги предотврати.“ Социалистите заявяват също, че ще продължат „работата за подобряване на живота на всеки европеец” и заявяват готовност да спечелят европейските избори през 2024 г. като най-голямата партия.