Пепелянка ухапа баба в Горна Оряховица, в реанимация е

Пепелянка ухапа баба в Горна Оряховица, в реанимация е

Отровна змия ухапа 64-годишна жена, която живее в дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в горнооряховското село Драганово, съобщава „Борба“. Инцидентът се случил в двора на специализираното социално заведение в неделя следобед, а сигнал е подаден на телефон 112 малко след 15:00 часа.

Пепелянката забила зъби в ръката на домуващата, а по нейните думи змията била дълга и шарена. Въпреки че жената страда от тежка умствена изостаналост, успяла да обясни на медицинската сестра в институцията какво се е случило, след това е уведомен личният лекар на потърпевшата и дошла линейка на Спешния център в Горна Оряховица.

„Това е нещастен случай. Ние предварително бяхме взели мерки – тревата е окосена, периодично се третира срещу кърлежи и други паразити. Самият дом се намира в близост до черен път и храсталаци и вероятно оттам се е промъкнала змията“, заяви пред „Борба“ временно изпълняващата поста управител на дома Лидия Вачева. Тя обясни, че обитателите на специализираното заведение се разхождат свободно в пределите му, не са затворени, а на двора има кът за отдих с беседка.

Не за първи път в институцията са забелязвали змия, но до момента никой не е бил ухапван, допълни социалната работничка. След инцидента 64-годишната жена започнала да повръща, а лявата й ръка отекла. Медицинският екип на Спешна помощ Горна Оряховица приложил веднага необходимите медикаменти и процедури, а след това я транспортирал в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Ухапаната е приета директно в реанимацията, където още вечерта успели да я стабилизират. „През цялото време държах връзка с екипа от дома и болницата. Жената ще остане за лечение в стационара, прогнозите за пълното й възстановяване са много добри“, уточни Вачева.

Тя сподели още, че домуващата живее в институцията повече от 10 години и никога не е създавала проблеми. „Не искам случаят да се преекспонира. Всеки един от нас, работещите в дома, сме поели отговорност за здравето и живота на обитателите на институцията. Тези потребители са достатъчно ощетени от съдбата, за да неглижираме състоянието им и грижите за тях. Те заслужават отношение, както към всеки друг човек“, подчерта Вачева.

Временно ръководещата дома допълни, че са взети и мерки срещу разпространението на коронавирус в социалното заведение. Това е първият случай в региона на ухапан от змия за 2020 година, но още в същия ден имаше още един потърпевш от пълзящо. Пациентът бе мъж, който потърсил помощ в Спешното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, но след извършени манипулации отказал хоспитализация.

Медиците съветват при ухапване от змия до изчакване на лекарска помощ да бъде обездвижено засегнатото място, а движенията да се минимизират, за да се предотврати бързото разпространение на отровата. Не бива да се приемат обезболяващи, нито да се прави компрес. Категорично се отхвърля сценарият за изсмукване на отровата с уста, тъй като това може да доведе до още по-голяма интоксикация на предприелите тази стъпка от отравянето на ухапания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *