Пациент с белодробни проблеми разкарван часове в линейка из София

Пациент с белодробни проблеми разкарван часове в линейка из София

Пациент с белодробни проблеми е разкарван часове наред с линейка в опит да бъде настанен в лечебно заведение, съобщи bTV.

Преди няколко дни Илия Ташев започва да се чувства зле и търси лекарска помощ.

„Много тежка кашлица, хрипове, влажна с хрипове и с храчки кръв. Това ме притесни и сутринта на 17 април потърсих личния си лекар, който задвижи натам нещата с Бърза помощ“, разказва Ташев.

Откаран е във ВМА, където му е направен бърз тест за коронавирус. Дава отрицателен резултат. Казват му обаче, че не може да бъде приет там и го насочват към друга болница.

„Докторът от линейката се свърза с неговите диспечери и те го насочиха към „Пирогов“, закараха ме до там. Той слиза, щади ме, той ходи с документите, търси, където трябва да ме приемат, след малко се връща и казва: „Не могат да те приемат тук. Няма места“, спомня си пациентът.

След близо 3 часа и отказ от още 2 лечебни заведения, Илия е приет в инфекциозното отделение на „Света Анна“. Където следва повторен тест за коронавурис.

„Тука има хора с положителен резултат, но съм отделен в отделна стая“, споделя Илия. Но с общ санитарен възел.

„По принцип всички белодробно болни с възпалителни заболявания на белите дробове се минават през един триаж по повод епидемиологична карта дежурните лекари. Консултират се с инфекционист и по принцип се настаняват в единия сектор на инфекциозно отделение в самостоятелна стая до излизане на отрицателен PCR тест. Две различни отделения с различен персонал с различен режим на обслужване“, обяснява д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Анна“.

След като излязат резултатите и от втория ПСР тест на пациента, предстои да бъде преместен в пулмологично отделение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *