НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Париж и Берлин: Отговорните за случая Навални трябва да бъдат изправени пред съда

Франция и Германия отново поискаха от Русия обяснения във връзка с отравянето на руския опозиционер Алексей Навални и призоваха отговорните за нападението да бъдат открити и изправени пред съда, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Отговорните за това отвратително деяние трябва да бъдат открити и изправени пред съда“, подчертаха в съвместна декларация външните министри на двете страни Жан-Ив Льо Дриан и Хайко Маас.

Париж и Берлин вече поискаха от Москва да изясни изцяло обстоятелствата около този случай, предизвикал силни емоции в Европа и довел до повишаване на напрежението.

Франция и Германия повишиха тона, докато Русия остава непроницаема пред западните обвинения, като се задоволява да изразява „скептицизъм“ по отношение на наличието на отравяне, още повече с нервнопаралитична отрова.

Това нападение срещу лице от руската опозиция „за нещастие не е изолиран случай“, подчертаха двамата министри, които порицаха и предполагаемото използване на Новичок, отровно вещество „с военни качества“, забранено от международните конвенции за забрана на химическите оръжия.

Париж и Берлин ще се обърнат към Организацията за забрана на химическите оръжия относно „следващите действия, които ще бъдат предприети във връзка с този случай“ и „при нужда може да потърсят подкрепата на тази организация“.

„Това нападение е тежко посегателство срещу основните правила на демокрацията и на политическия плурализъм“, заявиха Льо Дриан и Маас. Те призоваха руските власти „да гарантират условията за упражняване на фундаменталните граждански и политически права на руското население“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *