Папата обяви 2021-ва година като година на семейството

Папата обяви 2021-ва година като година на семейството

2021 година ще е година на семейството. Това обяви папа Франциск, предаде Асошиейтед прес. Той посочи, че годината на семейството ще започне на 19 март, когато е петата годишнина от посланието му „Радостта от любовта“, предаде БТА.

Документът, породил множество спорове, допуска възможността на разведени и сключили втори граждански брак вярващи да получават причастие, което предизвика критики и дори обвинения в ерес от консервативни католици.

Франциск изготви документа, след като събра епископи от целия свят да обсъдят как Католическата църква би могла по-добре да подходи към семейния живот на вярващите. Докато въпросът за разведените и встъпилите в повторен брак бе основният, който привлече вниманието по време на синода, дискусиите засегнаха и теми като еднополовите и други нетрадиционни семейства.

Франциск обяви годината на семейството при вчерашната си неделна проповед, която бе произнесена от студиото му, за да се предотврати събиране на хора на площад „Свети Петър“ като част от мерките на Ватикана за борба с пандемията.

Папата предложи приятелски съвет на спорещите семейства, напомняйки им да казват „Извинете ме, благодаря и съжалявам“, както и никога да не завършват деня, без да са се помирили. „Защото Студената война на следващия ден е опасна“, предупреди Светият отец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *