Папата купи респиратори за рождения си ден

Папата купи респиратори за рождения си ден

Папа Франциск отбелязва 84-тия си рожден ден „с благодарност и скромност“ и с дарение за Венесуела, съобщиха от Ватикана, цитирани от ДПА. Аржентинският папа, който е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес, ще изпрати четири респиратора на Венесуела, „специално за децата с белодробни проблеми“, заяви ватиканският говорител Матео Бруни.

Франциск получи за празника си подарък от бедните, подпомагани от папската благотворителна служба: те са му изпратили слънчогледи, за да украси параклиса „Св. Марта“ към едноименната ватиканска резиденция, в която живее папата, заяви Бруни.

Ватикана съобщи, че Франциск е раздал чрез папската служба за благотворителност лекарства, маски и хигиенни пособия на италианските градове Неапол, Болоня и Сиена.

Рожденият ден на папата съвпадна и с обнародването на посланието на Франциск за Световния ден на мира, празник, който Римокатолическата църква чества на 1 януари. В посланието се изразява съжаление, че пандемията от COVID-19 „силно е изострила взаимносвързани кризи като тези с климата, осигуряването на храна, икономиката и миграцията и е предизвикала големи страдания и трудности“. „Мисля, особено за тези, които са загубили близки или роднини, и за всички, които са загубили препитанието си“, заяви Франциск и изтъкна заслугите на здравните работници, фармацевтите, учените и свещениците.

Папата отново призова „политическите лидери и частния сектор“ да осигурят всеобщ достъп до ваксините срещу ковид, включително „на бедните и най-уязвимите“.

Връщайки се към празника на папата, неговият говорител каза, че днес за него ще е нормален работен ден, с няколко официални ангажимента, молитви и обичайните срещи с хора в резиденцията „Св. Марта“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *