Пандемията увеличи товарните полети със 74%

Пандемията увеличи товарните полети със 74%

Пандемията с COVID-19 направи пътуването по въздух изключително трудно, но пък доведе до ръст на товарните полети в световен мащаб.

По данни на международната асоциация за въздушен транспорт електронните разплащания са се увеличили със 74%. 80 на сто от покупките в електронната търговия се транспортират по въздух. В България ръстът за карго полетите е между 10 и 15% за последната година.

Нарастването на товарните полети създава необходимостта все повече пътнически самолети да се преоборудват в товарни.

У нас делът на товарните полети също нараства в пандемията. В една компания всички товарни самолети са конвертирани от пътнически – правят по 30-40 полета на нощ, като имат само по 25 минути от кацане да натоварят самолета и отново да излетят.

„Товарната авиация като процентно съотношение е 20% спрямо пътническите превози – освен багажа на пътниците пътническите самолети возеха карго всичкото това карго идва на нашия гръб- той слава Богу е здрав – работим за най-добрите карго превозвачи в света. Имаме готовност с разпространението на ваксините нашите самолети са оборудвани и можем да докараме в България, до която и да е точка ваксини, които биха могли да помогнат“, казва Константин Тасков, директор „Летателна експлоатация“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *