Пандемията реже €10 млрд. от приходите на гръцкия туризъм през 2020-та

Пандемията реже €10 млрд. от приходите на гръцкия туризъм през 2020-та

Прогнозната загуба на приходи от туристическата индустрия през 2020 г. възлиза на 10 млрд. евро, като само хотелите няма да получат е 4,46 милиарда евро, пише в доклад на Ernst&Young за ефектите на COVID-19 върху отрасъла, цитиран от „Катимерини“.

Туризмът носи директно 11,7% от БВП и косвено между 25,7% и 30,9%. През пиковите месеци директният принос към заетостта достигна 16,7%, а косвеният 36,7% – 44,2%, докато през последните години секторът играе водеща роля за намаляване на безработицата. Загубите на сезонните хотели ще са за 3,26 млрд евро, а на постоянно работещите – 1,2 милиарда.

Според доклада спадът в туризма на Гърция се дължи, от една страна, на ограниченията за пътуване и затварянето на границите, а от друга – на намаленото търсене. Бързото разпространение на вируса в няколко от най-важните пазари за гръцкия туризъм – Франция, Германия, Обединеното кралство, САЩ, Италия) се очаква да доведе до значително намаляване на приходите.

Оценки на министерството на туризма, сочат, че за тази година приходите ще бъдат за малкон ад 8 млрд. евро, срещу 18,2 милиарда през 2019-та. Дори евентуалното удължаване на силния летен сезон и през септември се смята, че няма да може да покрие тази загуба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *