Пандемията оряза с почти 37% продажбите на автомобили

Пандемията оряза с почти 37% продажбите на автомобили

Продажбите на нови автомобили в България през миналата година са паднали с почти 37% (36,8 на сто), сочат данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA). Само през декември 2020-а са те са с 40,3 на сто по-малко от последния месец на 2019-та.

Новите регистрации в Европа са се свили с 23,7 на сто или с 3 милиона до 9,9 милиона автомобила. Според АСЕА това се дължи на карантинните мерки и на други ограничения, които са оказали безпрецедентен натиск върху продажби на коли в Европа.

Всички пазари отчитат двуцифрено понижение. В Испания то е 32,3 на сто, в Италия – 28 на сто, а във Франция – 25 на сто. В Германия спадът е 19 на сто.

През декември продажбите на нови автомобили в Европа са намалели с 3,3 на сто спрямо същия месец на предходната година, но разликите в резултатите на отделните пазари са много различни. Италия и Испания имат отново двуцифрени спадове, докато Германия бележи увеличение с 10 на сто, а в Испания показателят остава без промяна.

Германският автомобилостроителен концерн Volkswagen е намалил пазарния си дял с 3%, докато PSA Peugeot и Fiat Chrysler, които вчера официално обявиха сливането си, както и японския концерн Toyota са успели да подобрят позициите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *