Пандемията накара две трети от българите да пазаруват онлайн

Пандемията накара две трети от българите да пазаруват онлайн

Около две трети от българските потребители на интернет са пазарували онлайн от началото на пандемията. 17% са изцяло новите ползватели за електронната търговия, като преобладаваща част от тях заявяват, че ще продължат да пазаруват по нета и след края на извънредното положение.

Това показва специално проучване за нагласите на потребителите към онлайн търговията, проведено от голяма маркетингова компания.

Категориите, които най-често се пазаруват онлайн, са готовата храна за вкъщи, книги, козметика, обувки, дрехи, лекарства и продукти за лична хигиена. Разлики се наблюдават при представителите на различните поколения. Т. нар. бейби бумъри (1946-1964 г.) купуват най-често през интернет книги, продукти за лична хигиена, електроуреди и продукти за поддържане на дома и градината. Поколение Z или родените след 1996 г. предпочитат готовата храна за вкъщи и дрехи.

Най-съществен и

устойчив ръст се наблюдава при куриерските услуги,

банкиране, онлайн курсове, фитнес програми, упражнения, йога, сочи още проучването. Дори и при най-възрастните – онлайн и мобилното банкиране, които традиционно не са с високо проникване в тази целева група, също отбелязват ръст. Всеки трети представител на поколение Z е започнал да използва онлайн курсове за обучения за придобиване на нови знания, а всеки четвърти – онлайн фитнес програми, упражнения, йога.

При традиционното пазаруване също има промяна. Потребителите по-рядко ходят до магазините, независимо от типа на магазина, като се предпочитат квартални обекти и пълнят кошниците повече.

Пазарът вече е по списък и се ограничават случайните покупки

По-малко са и продуктите от насипната витрина. От семейно пазаруването се превръща в самостоятелно.

За една трета от анкетираните забавление вкъщи е гледане на комедийни предавания, особено за милениумите (1980-1995 г.) и поколение Z (1996-2009 г.), където делът е съответно 36% и 42%. Туризмът също не е забравен, една четвърт от интернет потребителите посещава виртуално забележителности или музеи.

Средно прекараното време пред компютъра през периода е 254 минути и изпреварва значително като предпочитано устройство смартфона. Родените между 1946-1964 г. са пред по-малкия екран 41 минути, докато пред компютъра 207. Три часа от денонощието пък с телефон в ръка са били представителите на поколение Z или четири пъти повече време от най-възрастните потребители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.