Пак шашми! Пускат клиенти в „затворени“ кръчми, „преоблечени“ като персонал

Пак шашми! Пускат клиенти в „затворени“ кръчми, „преоблечени“ като персонал

Ресторантьори масово пренебрегват забраната да приемат клиенти по време на ограничителния период заради пандемията от коронавирус.

Въпреки честите и сериозни проверки, собствениците намират хитри начини да заблудят проверяващите. Най-често използваният метод е – да се пускат до трима клиенти, като ако дойде проверка се казвало, че това са хора от персонала, които просто обядвали с определения им порцион. Това се практикува най-вече в закусвалните, на които им е разрешено да готвят храна за вкъщи.

Друга хитрост е вкарването на клиенти във вътрешни помещения, когато те са далече от входа на заведението, пише „Лупа“. В такъв случай на входа се поставял пост, който сигнализирал при съмнителни посетители. Собственици на заведения твърдят, че проверките ставали предимно в работно време от 9,30 до 18:00 часа. Затова след това те рискували по-смело.

Все пак много са и случаите, когато проверяващите екипи идвали дори по късните часове. Страхът на ресторантьорите, които приемали нерегламентирано клиенти е, че някой ще ги натопи, затова се монтирали щори и тъмни завеси.

Припомняме, че от 22-и до 31-и март влязоха в сила нови ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, които важат за цялата страна. Затвориха се всички заведения за хранене и развлечения, а в хотелите изхранването на гостите става по стаите. Спиряха работа големите търговските обекти за нехранителни стоки, като за някои услуги се прави изключение. Не се допуска провеждането на тържества от частен характер на повече от 15 души.