НОВИНИТЕ

Още 900 млн. лв. тръгват към бизнеса от Плана за възстановяване

Нови 900 млн. лв. за бизнеса ще бъдат заложени допълнителнo в Плана за възстановяване. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев пред bTV. По него се очаква страната ни да получи 12 млрд. лв. грантове и 9 млрд. лв. заеми до 2026 г. за справяне с последствията от коронакризата.

Дончев обясни, че обновения вариант на българския план за какво ще се харчат парите ще бъде готов до дни. Ако успее държавата ни да сключи договора с Европа преди парламентарните избори, по думите му парите ще могат да започнат да се оползотворяват от лятото. Той е категоричен, че огромна част от средствата отиват за гражданите и бизнеса.

Дончев коментира и темпото на ваксинация у нас. „Забавяне на доставките има за всички типове ваксини. Една от причините е трудности с производството, има проблем с доставките в целия ЕС“, каза Дончев. На въпрос за COVID мерките той не се ангажира дали ще има промени: „Трудно е да се отговори, всичко зависи от темпа на развитие на болестта“.

Дончев коментира и скандала с ОЛАФ за МВР джиповете. „Никога не ми е приятно, когато България се споменава с нещо лошо. Този скандал не влияе добре на българския президент и президентската институция. Не съм чел в детайли досието на поръчката“. каза Дончев като посочи, че нарушение може да има по няколко процедури – при провеждане на самата процедура, където са нарушени правилата на свободния пазар и честната конкуренция, но „има и куп други хипотези за нарушение“. Той посочи също, че скандалът с джиповете на влияе добре на репутацията на президента.

Вицепремиерът коментира и заявката на президента Румен Радев, че ще се бори за втори мандат като се пошегува, че е „иззел инициативата от Сашо Томов“. Извън шегата той каза, че този анонс ми е странен девет месеца преди изборите и го определи като „маневра в сложните отношения между президентството и БСП“. Какъв ще е отговорът на ГЕРБ за кандидатура за президент, той заяви, че е много рано да се каже. „Имаме достатъчно личности с опит и обществена подкрепа над 40 години, но категорично е рано“, коментира Дончев. Той обясни, че в момента приключва процеса по номинации за депутати в ГЕРБ.

„Трудно ми е да си представя партньорство, различно от сегашното“, заяви той в отговор на въпрос с кого управляващите ще работят за изборите. По думите му предизборно споразумение може да има само с традиционни партньори като СДС например.

Според него „да се водят коалиционни разговори, без да се е произнесъл суверенът, е сметка без кръчмаря“. „Не може да си представя партьорство различно от това, което сме имали до момента. Имаме куп политически субекти, на които единствената им политическа цел е ГЕРБ да не съществува, това издава липса на идеи и политически цели, ние не можем да изчезнем. Трябва да свикнем да приемаме мнението и на другите“, коментира Дончев.