Още 17 заразени в дом за възрастни в Кула, прокуратурата търси обяснение от министри

Още 17 заразени в дом за възрастни в Кула, прокуратурата търси обяснение от министри

17 са вече възрастните хора от дома в град Кула с положителни проби за коронавирус по данни на Регионалната здравна инспекция във Видин.

В дома са настанени 43 души, сред тях и тези с положителни проби за COVID-19. Оттам не са излизали и хората от персонала, които вчера през деня са били на смяна.

По думите на кмета на Кула д-р Владимир Владимиров първите положителни проби са станали известни в петък – 2 от персонала и 1 на домуваща. В неделя са били взети проби на всички останали и вчера се оказало, че още 16 са положителни.

Областният кризисен щаб е осигурил извеждането на тези 17 домуващи в болници. Те ще бъдат настанени в болници в Лом, Монтана и София.

Заразените нямат симптоми. Двама от тях в събота са вдигнали температура малко над 37, каза кметът на Кула.

Районната прокуратура в Перник започва проверка на дома за възрастни „Св. Иван Рилски“ в Радомир, след сигнал за положителна проба за коронавирус на служител. От местното РЗИ е изискана информация за взетите мерки за превенция на разпространението на COVID-19, броя проведени изследвания и резултатите от тях.

Върховната административна прокуратура пък изиска информация от министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика за предприетите мерки и тяхното спазване след въвеждането на извънредното положение на 13.03.2020г., във връзка с разпространението на COVID-19 в специализираните институции за предоставяне на социални услуги в страната.

ВАП сезира контролните органи след извадки от преписки и информация в средствата за масово осведомяване за разпространение на коронавируса в домове за стари хора в гара Орешец, град Кула, град Радомир, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания в град Видин, Служба защитени жилища за лица с умствена изостаналост в град Банско и др.

По силата на чл.18а, ал.6 от Закона за социално подпомагане (ЗСП) и чл.40е от Правилник за прилагане на ЗСП, социалните услуги, предоставени в специализираните институции, трябва да отговарят на определени стандарти и критерии за местоположение и материална база, включително спазване на санитарните и хигиенните норми за контрол върху разпространението на инфекции и съобразно действащото законодателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *