Оцелял в самолетната катастрофа: „Всичко беше огън, хората крещяха“

Оцелял в самолетната катастрофа: „Всичко беше огън, хората крещяха“

Охранителни камери са заснели падането на пътническия самолет в Пакистан. Машината с над 100 души на борда се разби в гъстонаселен жилищен квартал на пакистанския град Карачи при заход за кацане. Бебе беше извадено живо след адското меле.

Един от оцелелите в самолетната катастрофа, Мухамад Зубайр, описа случилото се, посочвайки, че всичко, което е видял е било „огън“, пише „Би Би Си“.

Здравните власти в провинция Синд потвърдиха 97 смъртни случая. Причината за катастрофата все още не е известна.

Служител на гражданската авиация заяви пред Reuters, че самолетът може и да не е бил в състояние да се снижи. Кадрите, публикувани в социалните медии, показват петна под двата двигателя, като при движение не се вижда ходовата част.

Полет PK8303, Airbus A320, превозващ 91 пътници и 8-членен екипаж пътувал от Лахо за Карачи. Той е трябвало да кацне около 14:30 местно време (09:30 GMT). Разбива се обаче на 4 км от международното летище. „Никой не очакваше, че самолетът е на път да се разбие, приземявахме се плавно“, казва той.

След катастрофата Мухамад губи съзнание. Когато идва на себе си разказва, че чувал писъци от всички посоки. „Деца и възрастни. Всичко, което можех да видя, беше огън. Не можех да видя хора,просто чувах как крещят“. „Махнах предпазния си колан и видях малко светлина. Тръгнах към нея. Наложи се да скоча надолу около – 3 м, за да стигна до безопасността“, добави той.

„Еърбъс А320“ на Пакистанските международни авиолинии е изпълнявала полет от Лахор.

Малко преди да достигне до летището пилотът информирал въздушния диспечер, че един от двата двигателя е отказал. Непосредствено преди удара в земята от самолета са подали сигнал за бедствие. Под отломките са извадени живи бебе на няколко месеца и 5-годишно дете. Вероято те са живеели в къщите, върху които се стовари машината.

„Това е много тъжен инцидент и аз заминавам за Карачи. Последното, което се чува на записа е гласът на капитана, който казва, че има технически проблем. Той казва това при захода за кацане. Диспечерите му отговарят, че има готовност да го посрещнат, двете писти са чисти и може да кацне, но той е решил да направи кръг. Каква е била причината за това, от какво е продиктувано решението му? Ще трябва да разследваме“, изпълнителният директор на Пакистанските авиолинии Ашрад Малик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *