Официално откриват македонския клуб в Благоевград, носещ името на Никола Вапцаров

В Благоевград отвори врати македонския клуб, носещ името на Никола Вапцаров. По същото време ВМРО организира протест на паметника на Гоце Делчев и на мемориала Гоцев род с призив да се спре „наглия сърбо-комунистически македонизъм“.

Очаква се на откриването да присъства лидерът на опозиционната във РМС ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

„Това е клуб на частни лица и аз казах, че желаещите могат да отидат. Как ще бъде регистриран той, преценяват институциите в България, така както и създаването на български клубове у нас е преценка на нашите институции“, коментира вчера премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

От своя страна, премиерът ни Гълъб Донев заяви, че клубът е иницииран и финансиран от организации с подчертан антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас. Той беше категоричен, че ще бъдат взети всички необходими мерки за сигурност при откриването. „Държавата не може да се меси в частна инициатива и правото за свободно сдружаване“, подчерта премиерът, но изрази притеснение от организацията, отговорна за създаването на този клуб.

Семейството на Никола Вапцаров вече обяви, че е възмутено от използването на името на поета. Те са категорични, че не са дали разрешение и подчертаха българското самоопределение на Вапцаров.

Previous post Скандал на Острова! Разследват изнасилвания и тормоз на жени в подводница
Next post ГЕРБ внася проектозакон за намаляване цените на горивата