Официално: Отиваме на трети избори, БСП върна мандата на Радев

Официално: Отиваме на трети избори, БСП върна мандата на Радев

Българската социалистическа партия върна третия и последен проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание. Това автоматично значи, че отиваме на трети поред предсрочни избори през ноември, а 46-ят парламент следва да бъде разпуснат до дни.

Конституцията обаче не формулира точен срок, в който това трябва да стане, а въпросът с разпускането на Народното събрание е свързан с датата на провеждането на предсрочните избори и дали тази есен няма да ходим три поредни седмици на избори.

Днес в 17 часа лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен мандата на президента.

„Положихме максимални усилия за разумен диалог, но не срещнахме подкрепа от „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Има такъв народ“, каза в продължило няколко секунди изказване председателят на столетницата.

Държавният глава Румен Радев не пропусна отново да поласкае левите избиратели, както направи и при връчването на мандата, когато каза, че възлага мандата заради „всички честни социалисти“.

„Искам да ви поздравя за отговорния подход в преговорите за съставяне на правителство. Ползвам случая, за да благодаря на министрите и заместник-министрите социалисти в служебното правителство. Пожелавам ви успех на изборите“, лаконичен бе Радев.