Официално: Издигнаха Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат

Официално: Издигнаха Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат

Учредиха Инициативния комитет, който издигна настоящия президент Румен Радев и неговия вицепрезидент Илияна Йотова за втори мандат. В него участват над 180 души, стана ясно при откриването за учредителното заседание.

В залата присъстваха и самите бъдещи кандидати за президент и вицепрезидент на президентските избори на 14 ноември т.г. Сбирката се проведе в НДК и започна с 45 минутно закъснение с националния химн, който изправи на крака присъстващите.

„Приемам подкрепата ви като оценка за свършеното до момента, като подкрепа за позициите ни и посоката, която следваме. На фона на срива на доверието в политическата система и институциите, президентството се утвърди като стълб на стабилност и държавност. Дори в най-тежките времена на тотална обсада и непрекъснати атаки и манипулации, ние с г-жа Йотова не се отклонихме от мисията да отстояваме интересите и да сме бариера срещу беззаконието и лобизма. И да задаваме дневния ред по важните въпроси“, започна приветствието си настоящият държавен глава.

„Считам, че последните 5 години промениха обществената атмосфера. Антимафиотският консенсус, който се роди на площадите премина в урните. Защото няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията и беззаконието„, продължи Радев.

Той смята, че неуспехът на партиите на промяната да съставят работещо правителство е само за временен провал. „Защото обществото ни е узряло за промени. Въпрос на време е те да изкристализират в законите и тяхното прилагане“, категоричен бе претендентът за втори мандат на „Дондуков“ 2.  „Ние ще продължим борбата си за честни избори и нов тип управление с върховенство на правото и пресичане на злоупотребите с власт и кражбите. Само така ще можем да победим бедността и безправието“, ангажира се още Румен Радев.

„Вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидетел на беззаконието, не като гарант на комфорта на облагодетелстваните. Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани, единението е осъзнато обединение около демократични ценности, около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели“, каза още президентът.

Да подкрепят кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова дойдоха актьорите Цветана Манева, Павел Поппандов и Веселин Плачков, бившата състезателка по стрелба Весела Лечев, журналистите Велислава Дърева, Анна Заркова и Тома Томов, музикантът Иван Лечев, певицата Росица Кирилова, психологът д-р Цветеслава Гълъбова, която дълги години ръководи директор на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“.

Също така зад издигането на Радев застанаха полярният изследовател проф. Христо Пимпирев, председателката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, първият български космонавт Георги Иванов, художникът Греди Асса, евродепутатите Елена Йончева и Иво Христов, който е бивш началник на кабинета на президента, както и ген. Михо Михов.