Официално: България вече е под 7 милиона души

България вече е с население по-малко от 7 милиона жители. Това сочат данните на националната статистика. Според заместник-председателя на НСИ Диана Янчева причините тенденцията за намаляване на населението не е от скоро.

Тенденцията за намаляването на населението на България не е от вчера. Всяка година намаляваме с по 40 000-50 000 души. Това се дължи на по-ниската раждаемост, по-голямата смъртност и миграцията. Демографските тендеции са обратими. Трудно се обръщат, но не е невъзможно“, коментира Янчева в ефира на „Здравей, България“, пише Дарик.

По думите ѝ, броят на българите в страната може да се увеличи с по-висока раждаемост и повече възможности за професионална реализация на младите хора. Янчева е поясни, че статистическият институт следи и ситуацията с разпространението на коронавируса и смъртните случаи вследствие на заразяването с него. „Засега няма тревожни данни. Смъртността не е по-голяма от миналата година“, обясни Янчева.

Тя допълни, че от днес стартира пробно онлайн преброяване на населението. Това ще става през интернет страницата на НСИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Ердоган затваря Турция за четири дни
Next post Затворник от Мичиган излежа 43 години зад решетки, излезе и почина от COVID-19