Официално: Борислав Михайлов остава президент на БФС, победи Бербатов с 11 гласа

Официално: Борислав Михайлов остава президент на БФС, победи Бербатов с 11 гласа

Борислав Михайлов остава президент на БФС. Той победи Димитър Бербатов само с 11 гласа.

Борислав Михайлов получи 241 гласа, за Димитър Бербатов са  230 гласа, а за Христо Портучанов – 8 гласа.

Припомняме, че малко по-рано днес с 411 от 489 явили се в зала 1 на НДК делегати за извънредния конгрес на БФС гласуваха „за“ прекратяването на мандата на сегашния президент на родната централа Борислова Михайлов. 72 са се „въздържали“, а нито един не е дал вот „против“. Това означава, че ще има избор за нов президент, което е четвърта точка от дневния ред на конгреса.

В голямата надпревара днес се впускат няколко имена, сред които Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев, но се очаква основната битка да е между настоящият шеф Борислав Михайлов и новият проект в лицето на Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров.

„Очакваме да спечелим. Ако всичко е честно и прозрачно – накрая ще бъдем победители. Но, каквото и да се случи, ние вече сме победители поради факта, от това, което направихме и стигнахме до тук. Ние сме морални победители, защото имаме подкрепата на всички футболни хора и нищо не може да развали настроението ни“, каза Бербатов на влизане, минути преди започването на конгреса.

„Делегатите, които ще гласуват – нека гласуват по съвест. Ние направихме повече от това, което можем. Никой не вярваше, че ще се стигне сега до конгрес, но ето ни тук. Ние правим това и заради децата ни. Имам информация, че в залата ще бъдат представители и на УЕФА и ФИФА“, каза още Димитър Бербатов.

Пред НДК, където ще се провежда конгресът, има и футболни фенове, които искат промяна в лицето на Бербатов. Те са с плакати, които гласят: „16 години стигат“, „Бербатов, спри корупцията в БФС“, „Михайлов на съд“.

Преди 16 години Борислав Михайлов замени на поста Иван Славков и от тогава ръководи БФС.

Точно преди началото на конгреса се оказа, че делегат от Балкан (Белоградчик) не може да влезе поради смяна на делегатите в последния момент. Избраният от клуба човек се разболял преди два дни и се наложила смяна. Новият им представител обаче няма делегатска поименна карта.

Преди да влезе да гласува на конгреса Наско Сираков, който беше колега с Михайлов в националния отбор по футбол заедно по времето на славното „американско лято“ през 1994 г., заяви: „Аз съм малко старомоден и не мога да задраскам едно 40-годишно приятелство. Едно е сигурно – днес Боби Михайлов няма да загуби конгрес с глас на „Левски“ против него“, каза мажоритарният собственик на „сините“.