Официалните преговори между партиите в Германия започна

Официалните преговори между партиите в Германия започна

В Германия партиите с най-силен резултат на изборите започват официални преговори за коалиция между социалдемократи, зелени и либерали.

Срещата им е насрочена за днес. В същото време за провалени вече се смятат опитите на християндемократите да съставят правителство, въпреки че са втора партия в Бундестага.

Паралелно тези дни се водеха предварителни разговори между спечелилата изборите ГСДП, третата и четвърта по резултат партии на зелените и либералите, както и преговори между консерваторите от ХДС със зелените и либералите.

В крайна сметка стана ясно, че Зелената партия е скептична към евентуално съвместно управление с християндемократите и затова пристъпва към сондажи за коалиция със социалдемократите.

Според лидерът на баварския ХСС Маркус Зьодер, който е коалиционен партньор на ХДС, това на практика означава, че правителство с консерватори няма да има.

Зелената партия и либералната Свободно-демократическа партия посочиха, че имат достатъчно пресечни точки с партията на Олаф Шолц, за да бъдат успешни преговорите.

Аналена Бербок от Зелената партия също така заяви, че преговорите не бива да се проточват твърде дълго, защото Германия не може да си го позволи в сегашната ситуация.