НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

От утре – и в самолет за Гърция с PCR тест, дават 2 дни гратис

Пътуващите до Гърция със самолет от България и Румъния ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането им в страната. Новата мярка, приета от правителството на премиера Кириакос Мицотакис, влиза в сила от вторник, 28 юли, и се очаква да важи до 4 август, ако не бъде удължена.

Гръцките власти уточняват, че предвиждат 2 дена гратисен период – във вторник и сряда, на пътниците, които не са имали време да се тестват, ще бъдат взети проби при пристигането им на гръцкото летище. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта/лична карта на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани, а фалшифицирането ще се наказва.

Пътуващите трябва да бъдат тествани лабораторно с RT-PCR чрез вземане на секрет от устата или носа. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани само ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно за COVID-19).

Гръцките власти си запазват правото да тестват пътници на случаен принцип. Мярката не се отнася за гръцките граждани, гражданите с постоянно пребиваване в Гърция и пътуващите по съществени професионални причини. В сила остава изискването към хората, които пътуват със самолет за Гърция, да попълнят минимум 24 часа преди пристигането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код, който представят на гръцките власти при влизане в страната.

Към момента няма промяна в изискванията за преминаване на сухопътните граници между България и Гърция. Пътуващите по земя независимо от тяхното гражданство също задължително попълват PLF формуляр. Туристи се допускат само през Кулата със сертификат за негативен резултат от PCR тест, издаден в рамките на 72 ч преди преминаване на границата. Останалите гранични пунктове остават затворени за туристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *