От понеделник пътуваме по островите само с ваксинация или негативен тест

От понеделник пътуваме по островите само с ваксинация или негативен тест

От понеделник Гърция ще изисква сертификат за ваксинация или негативен тест за коронавирус от хората, които пътуват до островите, съобщиха властите.

Лекото нарастване на случаите на заразяване през последната седмица и притесненията около по-заразния „Делта“ вариант на вируса накараха гръцките власти да наложат по-строги правила по отношение на островите, отбелязва агенцията.

„Делта“ (б.р.- това е обозначението на индийския) вариантът е 100 процента по-заразен от първоначалния вирус и между 40 и 60 процента по-заразен от британския вариант“, каза Вана Папаевангелу, експерт от комисията, която съветва правителството по въпросите на пандемията, допълва БТА.

„Въпросът сега е как да отложим разпространението му, докато ваксинацията напредне“, каза тя.

Заместник-министърът по гражданската защита Никос Хардалиас каза, че мерките за ограничаване на нови огнища на заразата ще бъдат локални.

Днес гръцките здравни власти съобщиха за нови 761 случая на заразяване, от които само един е установен на границите на страната, предаде агенция АНА-МПА.

До момента в Гърция са установени 423 185 случая на COVID-19. От потвърдените през последните седем дни нови заразявания, 93 са свързани с пътувания в чужбина, а 677 – с други потвърдени случаи.

През последните 24 часа са регистрирани четири смъртни случая, свързани с инфекцията. Общият брой на жертвите на COVID-19 в Гърция е 12 710, като 95,2 процента от тях са имали придружаващи заболявания и/или са били на 70 и повече години, отбелязва АНА-МПА.

Общо 189 пациенти са на апаратно дишане в болници. Средната възраст на тези пациенти е 67 години, а 84,1 процента от тях са с придружаващи заболявания и/или са на 70 и повече години.

Средната възраст на новозаразените в Гърция е 43 години, а средната възраст на починалите с COVID-19 – 78 години, информира АНА-МПА.