От днес в Англия: Контактно проследяване и тестване за COVID-19

От днес в Англия: Контактно проследяване и тестване за COVID-19

От днес в Англия започва приложението на систимата за контактно проследяване и тестване за коронавирус. Британският премиер Борис Джонсън твърди, че системата „ще промени живота на хората“.

Целта на системата е да открива хора, влезли в близък контакт със заразени с COVID-19 и да помогне за излизането от карантината и преминаване към по-конкретни мерки.

Учени предупреждават, че това не е „магическа формула“ и се очаква предотвратяване на заразяванията с 5-15%. Останалите части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – имат свои версии на системата за контактно проследяване.

Към този момент всеки, който развие симптоми на COVID-19 трябва да се самоизолира за 7 дни. Останалата част от домакинството за 14 дни. Разликата сега е, че от днес всеки със симптоми трябва да поиска тест онлайн или да се обади на телефон 119.

Ако резултатът от теста е отрицателен цялото домакинство може да се върне към нормален начин на живот. Ако пробата обаче е положителна, тогава специален екип ще проследи последните близки контакти на заразеният е бил.

Всеки, който е бил в контакт с болен ще бъде инструктиран да се самоизолира за 14 дни, независимо дали е болен или не. Всеки самоизолиран ще има право на платен болничен отпуск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *