Отново уикенд карантина в Турция, в Сърбия с комендантски час

Отново уикенд карантина в Турция, в Сърбия с комендантски час

В полунощ започна четвъртата забрана за излизане от домовете в 31 големи града в Турция. Тя ще трае до полунощ срещу понеделник. Изключение е предвидено за утре, когато магазините ще работят от 9 до 14 часа. Преди влизането в сила на ограничението в редица градове се образуваха дълги колони от автомобили и задръствания поради натоварения трафик, съобщи БНР.

Активните случаи на коронавируса в Турция паднаха до около 68 000, а общият брой на жертвите на новия вирус в страната доближи 3200. Почти 49 000 души от общо над 120 000 заразени са били излекувани от коронавируса до момента, сочат данните на здравното министерство. Броят на леталните случаи намалява всеки ден от пика им на 19 април, когато бяха регистрирани 127 смъртни случая. От 25 април насам броят на новозаразените е под 3000 души дневно.

Броят на направените в Турция тестове от началото на епидемията в страната досега надмина един милион. На пресконференция в сряда здравният министър Фахреттин Коджа заяви, че здравните екипи, проследяващи веригата от контакти и разпространяване на вируса, са установили около 99% от хората, които са имали контакт със заразени. Това са около 464 000 души, които са били тествани.

В Сърбия пък ще бъде въведен комендантски час през почивните дни. Епидемиолозите в страната предупреждават, че все още е рано за разхлабване на мерките.

Правителството промени решението си да блокира цялата страна за празниците заради обществено недоволство. През последните дни в страната имаше много протести по балконите.

Властите все пак въвеждат комендантски час за 1 май, който влезе в сила от снощи и важи до 5 часа в събота сутрин, предаде БТВ.

Предвижда се от следващата седмица да започне поетапно отхлабване на мерките. Първо ще бъдат отворени заведенията.

Седмица по-късно ще бъде възстановен и графикът на обществения транспорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *