Откриха тон кокаин за 40 милиона евро от „Балканския картел“

Откриха тон кокаин за 40 милиона евро от „Балканския картел“

Над един тон кокаин на средна пазарна стойност около 40 милиона евро беше иззет от „Балканския картел“ в специализирана операция на испанските власти на Канарските острови. Операцията с кодовото име „Falcusa“, инициирана от хърватската полиция, е преминала успешно, като в ареста са трима хървати, съобщиха от хърватското министерство на вътрешните работи.

Според данни на властите в трансатлантическия контрабанден канал на големи количества кокаин са участвали членове на така наречения „балкански картел“ – предимно хървати, пише БГНЕС.

В специализираната операция хърватските власти са си сътрудничили с испанската гражданска гвардия и френската митница, а акцията е била подкрепена от Европол, американската DEA, британската NCA (National Crime Agency), холандската национална полиция, и властите в Босна и Херцеговина.

Според данни на хърватското вътрешно министерство разследването е насочено към звено от „Балканския картел“, специализирано в трафика на наркотици чрез платноходки и яхти.

В звеното са участвали минимум трима хърватски граждани, които са били „вербувани“ от картел за контрабанда на кокаин. Платноходката им била регистрирана в Хърватия и плава под хърватски флаг.

При претърсване на Канарските острови са открити общо 980 пакета с около 980 кг кокаин с висока чистота, като се предполага, че той е бил предназначен за европейския пазар, в частност този в Испания и Хърватия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *