Отказаха гражданство на грък, който мечтае да е българин

Отказаха гражданство на грък, който мечтае да е българин

България отказа гражданство на Ридван Караходжа от село Пулево край Ксантий. 47-годишният мъж чака от три години българско гражданство. „Разбрах, че съм българин, след като отворих един стар куфар на дядо ми Идриз с документи“, разказва пред „Марица“ Ридван.

Преди това нямал никаква представа, че има български корени. Наоколо всички говорят на родопски диалект, а в училищата учат гръцки и турски. Селото на Ридван – Пулево, е населено изцяло с българи мюсюлмани. Като такива са преброени от българската държавна статистика в периода 1918 – 1942 г. През 20-те години на 20. век християните от селото са изселени, а останалите жители казват, че говорят „помацки“ език.

Заедно с молбата си до властите в България Ридван Караходжа е представил и документ за български произход.

Получил обаче отказ, като мотивът е, че искал българско гражданство, за да пътува и за съдимостта му, тъй като Ридван води дело за освобождаването му от училището в Ехинос. Той отказал да преподава турски език и настоявал да преподава майчиния си език. Предложението за отказ от българско гражданство е от Дирекция „Миграция“ на МВР.

Ридван е издал речник с 1000 страници, с над 50 000 думи и форми на българския език, а в блога си Pomlex.com е събрал внушителна сбирка на гръцки и български език от родопски песни, истории, обичаи и мнения за българите в неговия край в Северна Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *