Отиде си Джон Лоутън, изпял хита „Джулай морнинг“

Отиде си Джон Лоутън, изпял хита „Джулай морнинг“

Легендарният изпълнител на песента „Джулай морнинг“ Джон Лоутън, към която в България има особен култ, е починал на 29 юни. Тъжната вест съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, известен като Кметъла, който бе близък на рок звездата.

Лоутън e популярен в България, тъй като с „Джулай морнинг“ на 1 юли ритуално се посреща изгрева на морския бряг. Певецът беше чест гост в Каварна по времето, когато Цонев бе кмет.

Легендарният вокал на „Юрая Хийп“ си отиде на 74 години след кратко боледуване. Само преди дни Цонев направи концерт за 1 юли – Джулай морнинг. „Не успя да дойде Джон Лоутън, но пък спомените за минали години на тази дата с него остават“, сподели Цонко.

Джон Лоутън си отиде от този свят малко преди да навърши 75 години на 11 юли. Роден е в град Халифакс, Англия. Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години с групата „The Deans“, които решават, че Джон трябва да е певецът. След това отива в групата „West One“, а по-късно в „Stonewall“.

През 1969 година се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група „Луцифер френд“, с които записва 9 албума. През 1976 година се присъединява към групата „Юрая Хийп, с която записва албумите „Innocent Victim“, „Firefly“, „Fallen Angel“ и „Live ’79“ и в продължение на 4 години изнасят концерт“ в Европа и САЩ.

През дългата си кариера Джон работи с някои от най-големите имена на рока, включително с Роджър Гловър – „Butterfly Ball“ на живо в Роял Албърт Хол през 1975 година с Девид Ковърджейл, Глен Хюз, Иън Гилън и Туиги. Джон Лоутън е популярен в България като изпълнител на парчето „July Morning“. От 2004 година ежегодно изпълнява песента на концертите в Каварна – Калиакра рок фест, които се състоят на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната.

През януари 2012 година записва албум с „Диана Експрес“.