НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Отваряме хотелите на 1 юли, но при строги правила

Надяваме се, че ще имаме възможност да отворим хотелите от 1 юли, но ще има нови правила. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, в предаването на „Тази сутрин“ по бТВ.

Очаква се да има строги санитарно-хигиенни изисквания, здравни стандарти и специални условия за ресторантите като идеята е да не са пълни, а например да ползват две трети от капацитета си. Новите правила ще бъдат готови до дни и ще бъдат представени на бизнеса. Очакваме предложения от ресторантьорите за това дали да бъде въведен пропускателен режим или часови интервали. Утре имам среща и с концесионерите на плажовете, за да се обсъдят възможните варианти за чадърите и шезлонгите на плажовете.

Единият вариант е да се намали концесионната такса и съответно да се постигнат нулеви цени на чадърите, а другия вариант е да се предлагат по-евтино. Туристическият министър призова още българите да изберат почивка в родината, за да могат да помогнат на българския бизнес и да има сезон. Тя препоръча на хората да не отменят почивките си у нас, ако са планирани за дати след 15 юни.

Предвижда се още да се създаде финансов механизъм за подпомагане на чартърните програми, тъй като в тази ситуация тези полети могат да бъдат възстановени много по-бързо, допълни Ангелкова.

Във връзка с искането на неправителствени организации министърът на туризма да си подаде оставката, Ангелкова заяви, че разбира ситуацията и напрежението в сектора, но то не е само в България. Такава е обстановката навсякъде и допълни, че няма вина за коронавируса. Аз подкрепям всички искания, които са балансирани, защото икономиката в страната не е само туризъм, посочи туристическият министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *