Осъдиха човек на Доналд Тръмп на пет месеца затвор

Осъдиха човек на Доналд Тръмп на пет месеца затвор

Бившият финансов директор на организацията на Доналд Тръмп – Алън Уайселбърг, бе осъден на пет месеца затвор, след като се призна виновен по обвинение в лъжесвидетелстване за финансовото състояние на бившия президент от Републиканската партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Днешното решение на съда в Манхатън потвърждава наказанието срещу Уайселбърг, което бе наложено на 4 март. Той бе изведен от съдебната зала с белезници.

Миналата година 76-годишният Уайселбърг прекара близо три месеца в нюйоркския затвор на остров Райкърс, след като се призна за виновен в участие в схема за данъчни измами в организацията на Тръмп.

Обвиненията в лъжесвидетелстване, по които Уайселбърг бе осъден днес, произтичат от показанията му в рамките на дело срещу Тръмп, Уайселбърг и други ръководители на компанията за недвижими имоти на бившия президент по обвинение, че са манипулирали оценката на имоти с цел измама на кредитори и застрахователи.

На 10 октомври Уайселбърг заяви пред съда, че не е участвал в изготвянето на невярна оценка на жилище на Тръмп в Манхатън.

Финансовите отчети на Тръмп за 2015 и 2016 година оценяват имота на 327 млн. долара въз основа на посочения размер от близо 3000 квадратни метра, което е почти три пъти повече от реалната площ. Според окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг имейли на бившия финансов директор показват, че той действително е обръщал голямо внимание на въпросния имот.

Уайселбърг също така призна, че преди това е дал лъжливи показания за ролята си в изготвянето на финансовите отчети на Тръмп.

Тръмп бе признат за виновен по това дело и през февруари съдът му наложи глоба в размер на 454 млн. долара.

Бившият президент обжалва решението и съдът в Ню Йорк насрочи изслушване на 15 април, след като Тръмп се съгласи да внесе гаранция от 175 милиона долара.

За понеделник е насрочено и заседание по делото срещу бившия президент за купуване на мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс, която твърди, че е имала сексуален контакт Тръмп през 2006 г.

Освен това той пледира „невинен“ по 34 наказателни обвинения за фалшифициране на документи.

Уайселбърг работи за семейството на бившия президент в продължение на половин век. В писменото му споразумение за признаване на вина не се посочва дали той ще сътрудничи с Манхатънската прокуратура по делата срещу Тръмп.