Осъдиха двама българи за пласиране на фалшиво евро в Испания

Осъдиха двама българи за пласиране на фалшиво евро в Испания

Стройна система “Капкомер” за пласиране на фалшиви евро е действала в Испания и България близо 2 г., но международната престъпна организация бе разбита, а двама от българските ѝ членове вече са осъдени у нас.

Какво представлява схемата “Капкомер”? Купуваш дрехи или обувки на стойност не повече от 200-250 евро с една-единствена фалшива банкнота от 500 евро в луксозен магазин, където, за да не обидят богатите си клиенти, не използват техника за проверка на парите. Прехвърляш стоката на втори и трети лица, които я препродават. Схемата се повтаря в десетки търговски обекти.

Накрая идва най-сладкото – препирането, т.е. изпращането на средства от печалбите, с които се прави нова поръчка за менте банкноти в България.

Как е работила организираната престъпна група с българско и испанско участие през 2016 до средата на 2017 г., стана ясно от издадената Европейска заповед за арест на един от участниците – 47-годишния Александър Т. Той бе задържан наскоро тук по тази заповед, издадена на 16 октомври м. г. от съдия в Централен следствен съд 5 към Националния съд – Мадрид, Испания.

След като е задържан на територията на Благоевградска област, Александър Т., който е роден в Русе, но живее в София, е пуснат под парична гаранция от 5000 лв. Испанските власти го издирват, защото е обвинен в участие в престъпна организация за фалшиви евро и изпиране на пари. Окръжният съд в Благоевград обаче реши, че столичанинът не трябва да бъде екстрадиран, защото тук е осъден за същото престъпление от Специализирания наказателен съд. След като си признал вината и подписал споразумение, Александър получил 2 г. условно с 4-годишен изпитателен срок затова, че от началото на 2016 г. до 21 август 2017 г. на територията на България и Кралство Испания е участвал в организирана престъпна група с други двама – Д. М. В. и Красимир Н. Тримата вкарали в обращение и държали подправени парични знаци в двете дължави.

Александър Т. бе арестуван на 21 август 2017 г. при международната операция срещу организираната престъпна група, занимавала се с разпространение на фалшиви евро.

В операцията тогава участваха служители от ГДБОП и Бригадата за борба с банковите фалшификации към Националната банка в Испания. Тя се осъществи под ръководството на Специализираната прокуратура на България с подкрепата на Европол и Евроджъст. В хода на операцията бяха задържани деветима души в Испания и шестима в България.

До масовите арести се стигна, след като на летище София при опит да изнесе от страната 20 хил. евро в 40 фалшиви банкноти с номинал 500 евро бе задържан 50-годишният Красимир Н. от Пазарджик.

Процесуално-следствените действия бяха извършени от съвместен екип за разследване между нашата прокуратура и Инструкционен съд 2 в гр. Дения, Кралство Испания.

Всеки от участниците в групата имал конкретна роля в нея. След като на летище София е арестуван Красимир Н., в столицата и в Пазарджик са задържани Александър Т. и още четирима, а друг е обявен за издирване.

Направени бяха обиски на четири адреса и в автомобил. От имот в Пазарджик бяха иззети около 100 000 лева в различна валута и огнестрелно оръжие, а от леката кола – марихуана и кокаин. Впоследствие обвинение беше повдигнато само на Красимир Н. и Александър Т.

50-годишният Красимир призна вината си, сключи споразумение със Специализираната прокуратура, одобрено от съда, и през 2019 г. получи 2 г. затвор. Оказа се, че той има и други две предишни условни присъди – за незаконно притежание на испански автоматичен боен пистолет и боеприпаси и за обсебване на 4 лизингови автомобила, които не върнал, след като спрял да плаща месечните вноски. Така присъдата му се качи на 5 години и той още е в затвора.

Пак със споразумение Александър Т. получи присъда – 2 г. условно с 4-годишен изпитателен срок.

В Испания обаче делото още не е приключило.

Разследването там е установило схемата, по която групата е действала от 2016 г. Тогава в търговски обекти за луксозни стоки в средиземноморските курорти са засечени множество фалшиви банкноти от по 500 евро. Те са били пласирани в магазини, които умишлено не разполагали с техника за проверка на парите, за да не засегнат и обидят заможните си клиенти, които пазаруват там. Проследен е българин, чрез когото се е стигнало до цялата верига.

Според описания начин на действие различни лица са участвали във внасянето и разпространението в Испания на фалшиви пари. Там е имало хора, които са помагали при складирането на парите и последващото им разпространяване по магазини и заведения.

Главната ос, около която се въртяла престъпната организация, е българинът Д. В., който поръчвал фалшивите пари у нас. Чрез посредник се свързвал с Красимир Н. от Пазарджик, от когото купувал поръчаното количество, плащайки му приблизително 10% от стойността на банкнотите. Красимир от своя страна взимал фалшиви банкноти от други членове на организацията, на които плащал 4% от стойността на банкнотите.

Като куриер пазарджиклията вкарвал ментетата в Испания, като пътувал със самолет.

Фалшивите пари били складирани и съхранявани на сигурно място. Когато пристигат в Испания, ментетата се пускали в обращение направо във финансовата мрежа банкнота по банкнота по системата “Капкомер”. Тази система се състои в извършване на покупки в търговски заведения, които не разполагат с технически средства за проверка на банкнотите.

В съдебните документи от Испания е посочено, че Красимир е извършил три пътувания със самолет от България до Валенсия – на 20 юни, 8 юли и 3 август 2017 г., за да се срещне с Д. В. и да му предаде фалшивите банкноти от петстотин евро. Известно е, че първия път носел 15 000 фалшиви евро, втория – 30 хил. евро, третия – още 30 хил. евро. С ментетата се правели покупки на различни видове стоки, чиято цена е около 200-250 евро в магазини за дрехи, аксесоари, обувки, очила и др. Във всеки един от случаите се използвала една фалшива банкнота от 500 евро. След купуването на тези артикули те се продавали на други членове на организацията, които знаели, че стоките са незаконно придобити, и които на свой ред ги продавали на трети лица. По този начин стоките се пускали в оборот отново.

Последният етап е бил изпирането на парите от печалбите, получени от продажбата на купените с фалшивите евро артикули. Това е ставало чрез изпращане на пари в брой през фирми за преводи. Основната цел на тези трансфери е била да се заплати покупката на фалшиви банкноти, които вече са били разпределени в Испания, както и придобиване на нови пратки. Като изпращачи и получатели фигурирали трети лица с цел да не се оставят следи. Сумите, изпращани в България, не надвишавали 1000 евро за всяка пратка с цел фирмите за трансфер на пари да не уведомяват службата за защита срещу изпирането на капитали, на което ги задължава законът.

В Испания Александър Т. е обвинен в участие в престъпна организация, изпиране на пари от имущества, придобити чрез престъпление и подправяне на парични знаци. Според Наказателния кодекс на Кралство Испания за участие в престъпна организация се предвиждат 8 години затвор и още 12 години затвор за останалите обвинения.

Окръжният съд в Благоевград обаче е категоричен, че нашенецът не трябва да бъде предаван на испанските власти, защото за същото престъпление вече е осъден тук условно.